Di sini di California Selatan sitrus adalah buah musim sejuk yang dominan, tetapi anda juga mungkin mencari satu lagi merawat yang muncul di halaman belakang rumah anda, bakul pasaran atau kotak CSA: guavas! Ini jambu putih Mexico tidak mempunyai warna brilian sepupu merah jambu mereka tetapi mereka cantik wangi dan manis.

Lebih 100 jenis jambu tumbuh di tempat-tempat seperti Mexico, Amerika Tengah dan Selatan, Caribbean, Asia Tenggara, Hawaii, California, dan Florida. Walaupun jambu ini, yang ditanam oleh Rancho Santa Cecilia di Carpenteria, Calif., Dikenali sebagai “janda putih Mexico,” kami mendapati mereka serupa dengan jambu putih Thailand yang kami makan. Daging yang mengelilingi benihnya licin dan berkrim, sedangkan daging luarnya lebih kasar, seperti pir. Rasanya manis untuk masam dengan aroma musky yang lemah.

Apabila memilih jambu putih, cari buah-buahan yang bebas dari kecacatan dan bintik-bintik lembap, dan simpannya pada suhu bilik. Mereka boleh dimakan kulit, daging, biji dan semua, walaupun ada yang lebih suka jus buah dan menegangkan pipanya. Pijar putih tulen adalah lezat daripada tangan atau dihiris ke dalam salad, manakala jus yang lebih lembut, yang manis adalah lazat dalam minuman campuran, sorbet, mengekalkan, dan banyak lagi.

Kami merancang untuk mencuba resipi untuk Jambu Putih & Meyer Lemon Marmalade dari The Blue Chair Jam Cookbook (adakah anda menangkap lawatan kami dapur Rachel Saunders minggu lepas?). Satu lagi penggunaan yang menarik untuk jambu putih Mexico adalah Buah Jambu dari Deb Breuler dan Rick Bayless. Adakah anda mempunyai idea lain??

Berkaitan: Dalam Musim Pantai Barat: Jambu Biji

(Imej: Emily Ho)