Kami melawat keluarga di Texas bulan ini dan terima kasih kepada penghantaran gaya CSA dari Greenling, kami telah dibanjiri kubis Napa. Apa yang boleh dilakukan seseorang dengan kepala – atau tiga – sayur sayuran segar dan halus ini?

Napa kubis, juga dikenali sebagai kubis Cina atau saderi, lebih ringan dan lebih manis daripada kubis biasa. Batang putih dan keriting, daun hijau atau kuning pucat boleh dimakan mentah atau dimasak. Dalam masakan Asia, Napa kubis sering digunakan dalam kentang goreng, sup, ladu, dan kimchee Korea. Daun-daun yang sangat bertekstur dan ruffled sangat baik dalam salad segar dan slaws. Apabila direbus atau direbus, batang dan daun menjadi lembut, berair, dan manis.

Dalam seminggu yang lalu, kami telah membuat kubis Napa bersulang dengan minyak wangi dan sos cuka berasaskan wijen, membungkus daun ke musim bunga / musim panas, melemparkan daun dan batang yang dihiris halus menjadi periuk kacang putih dan sup sayur-sayuran akar, dan membuat cepat Tumis dengan bawang putih, halia, dan sos soya. Masih ada banyak daripada kubis kiri, jadi kami memikirkan Napa Kubis dan Salad Bawang Merah ini dari Eat Serius dan Napa Kubis Pickled dengan Umeboshi Plums dari Gourmet. Adakah anda mempunyai idea lain? Kita semua telinga!

Nota penyimpanan dan penyediaan: Simpan kubis Napa keseluruhan dalam beg plastik di dalam peti sejuk sehingga seminggu. Untuk mempersiapkan seluruh kepala sekaligus, potong dengan separuh perpanjang, keluarkan teras, dan potong seperti yang dikehendaki. Atau, berasingan dan cuci daun individu yang diperlukan.

Berkaitan: Ketahui Greens Asia Anda

(Imej: Emily Ho)