Apabila cuaca semakin sejuk dan hujan turun, pengumpul cendawan pergi ke hutan untuk memburu hadiah. Kami belum mempunyai sebarang hujan di Kawasan Bay, tetapi jika hujan turun di kawasan anda, anda mungkin melihat lebih banyak kulat di pasar petani tempatan anda dan pengeluar bahan bakar.

Kami telah melihat banyak cendawan yang ditanam di pasaran di sini, dan satu item baru yang membuat pusingan adalah cendawan tiram merah jambu. Cendawan Tiram berasal dari Asia dan dipanggil “tiram” kerana bentuknya – mereka rata dengan tepi keriting. Sesetengah orang mendakwa mereka juga mempunyai sedikit rasa tiram.

Tiram adalah salah satu cendawan liar yang paling popular. Mereka sering tumbuh di sisi batang pokok. Cendawan tiram perlu ditanam dari kayu keras; yang tumbuh pada kayu lunak adalah beracun. Catatan: sila tidak memilih cendawan liar sendiri kecuali anda telah dilatih oleh seorang profesional untuk mengenal pasti mereka. Kurang pengetahuan pemetik cendawan boleh membawa maut!

Cendawan tiram merah jambu adalah satu jenis cendawan tiram. Mereka juga boleh didapati dalam warna putih, coklat, emas, dan biru. Semua pudar kelabu krim apabila dimasak. Tiram merah jambu mempunyai hayat rak yang menghairankan, dan boleh hancur dalam masa 12 jam. Sekiranya anda membeli beberapa, masak dengan segera. Anda juga boleh mengembangkan sendiri dengan kit tiram merah jambu ini.

Beberapa resipi untuk dicuba:
Cendawan tiram panggang
Kentang, Leek, Gruyere dan Tiram Gratin
Rebus Cendawan Oyster
Cendawan Oyster Pink dan Kambing Keju Omelet

(Imej: Kathryn Hill)