(Kredit imej: Rachel Mae Smith)

Saintis penyelidikan Janelle Shane menjalankan eksperimen yang unik semasa masa lapang dan berkongsi dengan Tumblr berikut. Satu percubaan sedemikian melibatkan rangkaian saraf; dia menyediakan program dengan beratus muka surat buku masak supaya dapat menghasilkan tajuk resep.

Secara teori, ini kelihatan seperti cara yang luar biasa untuk membuat idea-idea resipi baru atau, sekurang-kurangnya, tampil dengan nama-nama yang sejuk. Tetapi hasil dari program Shane telah menghasilkan idea-idea aneh yang pernah anda dengar.

“Jadi saya telah melatih rangkaian neural ini untuk menghasilkan resipi buku masakan dengan membiarkannya melihat puluhan ribu resipi yang ada,” Shane menulis di Tumblr. “Gelaran yang dihasilkan boleh menjadi agak ganjil.”

Tajuk apa jenis? Apabila dia menetapkan kepelbagaian kreativiti rendah, dia mendapat barangan seperti Cream of Soup Cream Soup Cream atau Chocolate Chocolate Chocolate Chocolate Cake. Tetapi apabila ia ditetapkan tinggi, terdapat Sup Sup Kental dan Peju, Keju Pickle Chocolate, Cookies Pot Besi, dan Pai Chocolate Daging Sempurna.

Rangkaian neural Shane juga berkecimpung dalam generasi resipi dan menjelaskan mengapa penciptaan ciptaan harus ditinggalkan kepada manusia. Resipi sebelum ini dipenuhi dengan ramuan rawak dan gabungan arahan yang tidak sepatutnya.

Berikut adalah contoh resipi.

Segera Bawa, Mim Mimupe, cip

3 dill substetcant loasted
1 cecair krim cincang dicincang
3 tidak berubah, stok; disediakan; dalam musim
1 minyak
3 cawan susu
1 ½ cawan mOyzanel dicincang
½ jus sudu teh lemon
1 ¼ sudu teh serbuk cili
2 sudu dijon batang – cincang
30 tarikh masih tinggal berdegup

Bakar sehingga jus. Berus dari sos kentang: Mentega ringan ke viscin. Masak air menggabungkan. Sumber: 0 25 saat; memindahkan madiun dalam orenge kayu manis dengan elektro jika berasaskan, membuat singkir tala whili; atau ayam dengan baik. Taburkan ke atas kulit yang disiram dengan mangkuk mendidih. Roti bakar roti.

Hasil: 6 hidangan

Sudah tentu, programnya bertambah baik dengan masa. Shane menulis bahawa resipi menghasilkan mengesankan memandangkan program itu mempunyai “memori ikan emas” dan hanya boleh menganalisis 65 aksara pada satu masa. Oleh itu, pada masa program telah berpindah ke bahagian arahan, tajuk itu telah lama berlalu dan ia telah meneka apa yang dilakukannya.