Apabila anda mempunyai kopi pagi atau bijirin anda, jenis susu yang anda biasa tambah kepada setiap orang? Adakah anda mencapai susu lembu biasa, atau adakah anda pergi untuk salah satu daripada banyak (banyak) jenis susu berasaskan tumbuhan yang sedia ada sekarang? Beberapa tahun yang lalu kebanyakan orang mungkin menjawab susu lembu, tetapi populariti susu berasaskan tumbuhan – seperti badam dan kacang soya – telah mengubah pasang surut.

Dengan trend yang semakin meningkat ini, satu persoalan baru muncul: Sekiranya minuman berasaskan tumbuhan ini benar-benar dipanggil “susu”?

Susu sedang mengalami krisis identiti, dengan penggubal undang-undang mempersoalkan apa yang “susu” layak dipanggil satu. Sesetengah anggota Kongres telah memulakan perang salib dua parti terhadap susu berasaskan tumbuhan – atau “susu palsu”, sebagaimana yang mereka panggil – memanggil Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) untuk melancarkan susu yang tidak berasal dari lembu.

“Kami sangat percaya bahawa penggunaan istilah ‘susu’ oleh pengeluar produk berasaskan tumbuhan menyalahi pengguna, membahayakan industri tenusu dan pelanggaran standard identiti susu,” membaca surat kepada FDA.

Surat itu juga menyatakan: “Walaupun pengguna berhak untuk memilih produk tiruan, ia mengelirukan dan menyalahi undang-undang untuk pengilang barang-barang ini untuk mendapat keuntungan daripada nama ‘susu’. Produk-produk ini harus dibenarkan di pasaran hanya apabila diberi label dengan tepat.

Daripada dipanggil susu, yang ditakrif oleh para ahli undang-undang ini dikhaskan untuk lembu, FDA diminta membuat pengeluar susu berasaskan tumbuhan memilih nama yang berbeza. Apa yang mereka gagal untuk menangani adalah sama ada susu mamalia bukan lembu (katakan, kambing dan kambing) akan terus diberi hak dipanggil susu.

Kebanyakan definisi kamus utama susu menggambarkannya sebagai cairan yang berasal dari mamalia betina untuk memberi makan kepada anak-anak mereka. Kamus Oxford, contohnya, menerangkan kata nama sebagai “cairan putih legap yang kaya dengan lemak dan protein, disembunyikan oleh mamalia betina untuk pemakanan anak-anak mereka” dan Merriam-Webster mentakrifkannya sebagai “cecair yang disembur oleh kelenjar susu perempuan untuk pemakanan anak-anak mereka. ”

Cara Membuat Susu Almond di Rumah

(Kredit imej: Emma Christensen)

Yang berkata, kedua-dua kamus juga termasuk definisi lebih luas atau tersier yang menggambarkan susu daripada sumber alternatif. Susu berasaskan tumbuhan – kacang soya, badam, beras, kelapa, rami – dipanggil “susu” kerana mereka berfungsi sebagai pengganti susu bukan susu untuk susu dan boleh sama dengan konsistensi, rasa, dan nilai pemakanan. Dan, menurut Soyfoods Assn. dari Amerika Utara, melaporkan LA Times, istilah “soymilk” telah diletakkan pada label selama lebih dari 100 tahun, jadi orang boleh berhujah bahawa mengubah label itu dapat mengelirukan pengguna.

Motif 25 anggota Kongres yang mencari perubahan mungkin tidak mempunyai kaitan dengan integriti pelabelan produk dan identiti susu lembu, dan mempunyai lebih banyak kaitan dengan industri tenusu, yang telah melihat penurunan harga dan penggunaan produk ke atas tahun.

“Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat pertumbuhan yang besar dalam penjualan produk berasaskan tumbuhan yang sering dilabelkan sebagai” susu, “kata surat itu.” Satu kaji selidik Neilson baru-baru ini mendedahkan bahawa dalam tempoh lima tahun yang lalu, penjualan berasaskan tumbuhan tertentu tumbuh 250 peratus kepada lebih daripada $ 894.6 juta. Sebaliknya, jualan susu jatuh 7 peratus pada tahun 2015. ”

Apa yang ada dalam nama? Sebilangan besar politik berkaitan dengan tenusu.

Baca lebih lanjut: Berhenti Memanggil Susu Almond, Soy dan Rice Susu Milk, ’25 Anggota Kongres Katakanlah dari Los Angeles Times

Jadi, apa pendapat anda? Sekiranya berasaskan tumbuhan masih dipanggil “susu”? Jika anda perlu memberikan susu soya nama lain, apa yang akan menjadi?