Sementara itu smorgasbord telah bermakna mana-mana bufet lama yang menawarkan pilihan makanan di sini di Amerika Syarikat, istilah itu berasal dari Sweden. Akarnya ditemui di kelas atas abad ke-14 Sweden di mana penyebaran kecil roti, mentega, dan keju ditawarkan sebelum waktu makan.

The smorgasbord tumbuh untuk memasukkan daging, panas dan sejuk, dan pada Sukan Olimpik 1912 di Stockholm secara rasminya menjadi makanan utama bukannya hidangan pembuka.

Saya dapat melaporkan pengalaman saya yang menyenangkan dengan smorgasbord dalam perjalanan saya ke Sweden: ia secara amnya diambil sebagai sarapan pagi, makan besar yang dihargai pada awal hari-hari bersiar-siar yang sibuk. Hidangan gurih termasuk ikan hering, salmon, daging yang dihiris, keju, sayur-sayuran rebus, dan roti sementara gula-gula berkisar dari buah segar hingga pastri hingga bubur dan jem. Smorgasbords juga dihidangkan pada majlis perayaan seperti percutian Paskah, majlis perkahwinan, pengijazahan dan boleh menjadi sangat mewah.

Adakah mana-mana pembaca Kitchn pernah mengambil bahagian dalam smorgasbord sebenar, bonafide? Apa pengalaman anda?

Berkaitan: Sweden Kitchen Tour: Chez Larsson

(Imej: Floris Claesz van Dyck melalui Wikimedia Commons)