Apakah espresso dan bagaimana ia berlaku? Soalan-soalan ini adalah di tengah-tengah Majalah Smithsonian baru-baru ini menyelam ke dalam sejarah mesin espresso, yang merupakan bacaan yang menarik bagi mana-mana pencinta kopi.

Bertentangan dengan apa yang anda fikirkan, espresso bukan kaedah pemanggang, atau kacang atau campuran. Sebaliknya, kaedah penyediaan begitu tepat dan molekul bahawa tiada perbincangan tentang espresso boleh wujud tanpa membincangkan mesin dan bagaimana mereka mengubah keseluruhan perniagaan.

Pada abad ke-19, kopi berada pada ketinggian popularitinya di Eropah, tetapi proses pembuatan bir adalah lambat. Pelbagai pencipta mula meneroka cara menggunakan stim untuk mengurangkan masa pembuatan bir, tetapi ia adalah Angelo Moriondo dari Turin, Itali dan patennya pada tahun 1884 untuk “jentera stim baru untuk pengedaran minuman keras ekonomi dan seketika” yang akhirnya akan membawa kepada espresso dan mesin espresso.

Malangnya, mesin Moriondo telah hilang dalam sejarah, tetapi Luigi Bezzerra dan Desiderio Pavoni (dianggap sekarang sebagai “Steve Wozniak dan Steve Jobs dari espresso”) mengambil reka bentuk Moriondo dan membaikinya, akhirnya mengembangkan espresso single-shot yang pertama, yang hanya mengambil beberapa saat untuk membiak. Mesin pertama Bezzera dipanaskan di atas api terbuka, menjadikannya sukar untuk mengawal tekanan dan suhu, iaitu Pavoni yang mencipta injap pelepasan tekanan, dan mesin baru ditayangkan pada 1906 Milan Fair.

Mesin-mesin awal ini dapat menghasilkan sehingga 1,000 cawan kopi sejam, tetapi hanya bergantung pada stim, yang mempunyai kesan sampingan yang tidak disukai untuk memancarkan kopi dengan rasa yang terbakar atau pahit dan hanya dapat menonjol, paling baik, dua bar tekanan atmosfera – tidak cukup untuk minuman yang dihasilkan dianggap espresso mengikut standard hari ini. Apabila elektrik menggantikan gas dan Art Deco menggantikan estetik krom-dan-kuningan pada awal abad ke-20, mesin menjadi lebih kecil dan lebih cekap, tetapi tidak ada inovator kopi yang berjaya mencipta mesin yang boleh menghasilkan lebih daripada 1.5-2 bar tekanan tanpa membakar kopi.

Tidak sampai selepas Perang Dunia II bahawa mesin pertama melampaui penghalang bru dua bar dicipta. Pemilik kafe Milano, Achille Gaggia, yang dikreditkan dengan “kelahiran espresso moden” -meningkatkan tekanan air dari 1.5-2 bar hingga 8-10 batang melalui penggunaan tuil, dan menyeragamkan saiz espresso. Revolusi besar berikutnya dalam espresso datang pada tahun 1960-an, dengan penemuan pam bermotor. Mesin E61 oleh Ernesto Valentean “adalah satu kejayaan segera dan betul-betul dimasukkan dalam panteon mesin kopi paling berpengaruh sejarah.”

Ia adalah bacaan hebat jika anda suka butiran sejarah yang menarik!

Baca Lagi: Sejarah Panjang Mesin Espresso di Majalah Smithsonian

Berkaitan: Seni Membuat Cappuccino

(Gambar: Espresso Machine Classics melalui Majalah Smithsonian)