Apabila saya berpindah ke Seattle lebih daripada sedekad yang lalu, sebahagian kecil saya bimbang. Saya pernah mendengar tentang hujan, sudah tentu – tidak peduli bahawa statistik memberitahu saya Seattle kurang hujan daripada New York, Boston, atau Washington, DC. Apa yang benar-benar bimbang dengan saya adalah sejuk. Seattleites mempunyai reputasi yang kadang-kadang sejuk, tidak ramah. Tetapi dari saat kita menyentuh, kita merasakan sebaliknya.

(Kredit imej: Charity Burggraaf)

Ia bermula pada bulan pertama. Kerana van bergerak kami ditangguhkan oleh tujuh minggu yang mengagumkan, kami mempunyai rumah pertama kami, tetapi tidak mempunyai asas – tiada pakaian kerja, tidak ada perabot, dan, paling segera bermasalah, tidak ada meja atau peralatan memasak.

Jiran-jiran muncul dengan meja dan kerusi di sini, papan pemotong di sana, cawan dan pinggan. Walaupun langit memberkati kita dengan langit selama enam minggu dari kejatuhan langit, orang asing menolong pertolongan dan dorongan. Yang terbaik ialah apabila jiran-jiran kita tidak tahu menghantar e-mel terperinci yang menunjukkan di mana kita perlu makan dan minum semasa kita mengambil kesempatan daripada keadaan agak kurang dapur kita.

(Kredit imej: Charity Burggraaf)

Kami akan minum kopi pagi di Herkimer Coffee, dua blok jauhnya, di mana kita akan bersenang-senang dalam betapa bertuahnya kita hidup dalam apa yang kita, seperti kebanyakan orang, dilihat sebagai modal kopi negara. Kami akan mempunyai burger untuk makan tengah hari (deluxe dengan keju dan bacon) dari Red Mill, tepat di jalan, dan usaha di pusat bandar untuk mencuba tandatangan salmon rempah-rempah Tom Douglas di Etta’s.

Tetapi senarai itu lebih jauh daripada kopi dan salmon; mereka mengesyorkan vendor tomat di pasaran petani dan mesti mencuba mikroba, bar di dalam dinding dan croissant terbaik. Ke mana sahaja kita pergi, orang ramai teruja memperkenalkan kita ke bandar, dan terutama gembira untuk bercakap tentang makanan.

Seattleites menjadikan keadaan kita berasa hampir disengajakan – seolah-olah kita tidak benar-benar komited untuk berpindah ke The Emerald City, dan sebenarnya hanya berkhemah di rumah kosong dengan tujuan, menunggu untuk yakin bahawa kita akan menghabiskan sepanjang hidup kita di sini.

Sudah tentu, kita telah dilanggar oleh matlamat selamat datang yang boleh dimakan. Kami jatuh cinta dengan kafe-kafe yang selesa di kawasan kejiranan kami sendiri, meja-meja di pusat bandar yang sibuk, dan makanan Asia dari semua warna di Daerah Antarabangsa. (Kami juga mengetahui bahawa tidak kira cuaca pagi, sering kali matahari terbenam antara 2 dan 4 pg)

(Kredit imej: Charity Burggraaf)

Sejak itu, saya telah membuat usaha untuk merangkul kereta api selamat datang sendiri apabila saya boleh. Kadang-kadang itu bermakna membantu pendatang baru mendarat dengan lembut – menawarkan makan malam kepada orang yang tidak dikenali yang mempunyai rumah yang dipenuhi dengan kotak tidak pernah menjadi perkara yang buruk, dan kadang-kadang anda membuat kawan dari itu – tetapi lebih kerap, itu hanya bermakna teruja tentang tempat kegemaran saya ketika seseorang melawat Seattle mahu melihat lebih daripada kopi dan salmon dan bir (oh saya!).

Ia bermakna mengambil masa dua minit untuk memberitahu orang apabila hendak bersiap untuk pizza yang dipecat kayu dan salad Jersey yang luar biasa di Delancey (seawal yang anda boleh), bagaimana untuk menggabungkan aiskrim dan alkohol yang terbaik (yang goncang di Hot Cakes) dan kenapa mereka perlu mencuba toast herring di The Whale Wins, walaupun apa yang mereka lihat di dalam botol berus habuk pemuda mereka.

Ia bererti mengetahui apa croissant buah bermusim di Coyle’s Bakeshop-semata-mata untuk tujuan altruistik, tentu saja – dan berapa masa levain yang keluar dari oven di Sea Wolf Bakers.

(Kredit imej: Charity Burggraaf)

Senarai perubahan, tentu saja. Musim sejuk yang lalu, saya ketagih dengan kedudukannya di La Carta de Oaxaca. Seminggu lalu, saya jatuh cinta dengan nasi goreng Malaysia di Kedai Makan. (Bagaimanakah ia boleh mengambil masa saya mencuba?)

Tetapi itulah yang saya suka tentang Seattle – semakin saya cuba, lebih banyak orang yang saya jumpa yang teruja dengan sesuatu yang belum saya cuba. Saya masih dialu-alukan ke bandar saya sendiri, jadi kami akan berada di sini untuk sementara waktu lagi. Mungkin selama-lamanya, walaupun dengan hujan.

Boozy Milk Shake - just made moment

A Whisky Smoky Caramel Milkshake Adakah Nightcap Ultimate
Ini bukan gerudi.
Tom Douglas Salmon - Plated, toppings

Ini Adakah Cara Anda Membuat Salmon Perfect di Rumah
Ikon memasak Seattle yang paling dihormati mempunyai rahsia salmon lembab dan sutera.

Resipi ini adalah Versi Terbaik Salad Pizza-Bersama
Jersey (salad) kuat!

Hidupkan Ikan Kalengan ke dalam Creamy, Mentega Berkhasiat
Jika mentega herring berbunyi aneh kepada anda, fikirkan ia sebagai rillettes dibuat dengan kaya, ikan salai …