Krismas ini akan mengandungi banyak “permulaan” untuk saya – Krismas pertama sebagai orang yang sudah berkahwin, Krismas pertama 30-an saya, dan Krismas yang pertama tidak dibelanjakan dengan ibu bapa dan keluarga terdekat saya.

Baru-baru ini pada musim gugur ini, suami saya dan saya bersetuju bahawa kami akan melawat keluarga saya Kesyukuran ini, dan Krismas akan dibelanjakan bersama keluarganya. Ia adalah (dan) kompromi yang adil, tetapi itu tidak menghalang saya daripada secara rambang meletupkan air mata dua kali setakat ini dengan pemikiran yang jauh dari ibu bapa dan kakak saya pada pagi Krismas untuk kali pertama dalam seluruh hidup saya.

Salah satu tradisi keluarga saya selalu ada Kek kopi pecan Sara Lee pada hari Krismas. Kami telah melakukannya sejauh yang saya boleh ingat. Saya tidak tahu siapa yang memulakannya, tetapi saya tahu bahawa setiap tahun saya telah memandang ke hadapan untuk kepingan saya yang pastri topping ais krim, kini terdapat di belakang pintu sejuk di lorong sarapan pagi yang beku kedai runcit yang kurang dan kurang.

Walaupun saya mungkin memasuki satu set tradisi keluarga baru, saya memutuskan ada yang saya masih mahu memegang: Kek kopi pagi Krismas. Pada satu ketika, ia menjadi kenyataan bahawa ia bukan hanya Krismas tanpa itu.

Sebagai seorang kanak-kanak yang tumbuh di akhir 80-an dan awal 90-an, saya dan kakak saya dibesarkan terutamanya pada sarapan Pop-Tarts (tidak dimakan, dibakar, dan dihiasi dengan mentega), mangkuk Cheerios biasa dengan 2 peratus susu, pekat beku OJ, dan ais gulung ais dari tin, yang masih segar.

Saya tidak mempunyai apa-apa kenangan ibu saya di dapur kami dengan tangan dibasuh dalam tepung membuat roti dari awal, atau menghirup diri selama berjam-jam untuk melayani kami jamuan makan malam pelbagai hidangan. Dan tidak ada yang salah dengan itu, tentu saja. Ibu saya tidak pernah besar memasak, dan dia mempunyai pekerjaan dan sukarela dan ditugaskan untuk menaikkan dua kanak-kanak yang sangat pemilih yang akan kelaparan lebih awal daripada menelan kacang tin dalam tin. Oleh itu, kek kopi Sara Lee yang dicairkan dengan ketuhar sesuai dengan sempurna ke dalam naratif siap pakai keluarga saya “merawat istimewa.”

(Kredit imej: Caroline Cox)

Sebagai persediaan untuk menghabiskan Krismas dengan mertua saya, saya mula mencari kek kopi saya yang dikasihi tidak lama selepas Kesyukuran. Setiap kali suami saya dan saya akan berjumpa untuk membeli-belah belanja hujung minggu kami, saya akan mengimbas lorong makanan beku untuk mencari kotak Sara Lee yang merah itu. Tempat kedai runcit yang biasa kami tamat berakhir. Sama untuk Sasaran berhampiran rumah kami.

Takut terhadap jenama itu telah menghentikan kebajikan yang dibakar ini, saya mendapati laman web mereka dan memasukkan kod zip saya ke loker produk “mencari kedai berhampiran anda”. Saya merasa lega apabila kedai runcit yang sedikit lebih menarik di bandar kami muncul beberapa kali.

Keesokan harinya selepas kerja, saya memasuki lokasi terdekat ke GPS saya dan, sekali di dalam, bergerak melalui lorong dengan tujuan yang diharapkan. Dan di sana mereka berada: dua tumpukan bertumpu empat tinggi setiap satu dengan kek kopi. Kek kopi saya. Saya bersungguh-sungguh mengejek, berdebat menjadi dua, kemudian memberitahu diri saya untuk tenang dan menuju lorong keluar. Misi tercapai.

Saya mempunyai keluarga baru untuk dipertimbangkan sekarang bersama saya sendiri. Walaupun saya pasti ia akan menjadi pelarasan, saya berasa bertuah untuk mempunyai tradisi baru yang menarik untuk mengambil bahagian. Saya juga teruja untuk membawa tradisi saya sendiri.