Terdapat satu juta dan satu petua di sana untuk membuat telur rebus lebih mudah untuk mengupas, tetapi jauh lebih sedikit tentang mengapa telur begitu sukar untuk mengupas di tempat pertama. Mari kita lihat, adakah kita?

Salah satu petua mengelupas yang paling kerap disebutkan ialah telur lama lebih mudah dikupas daripada yang segar. Ternyata tip khusus ini mempunyai beberapa kebenaran!

Harold McGee dalam Mengenai Makanan dan Memasak menjelaskan bahawa album putih dalam telur segar mempunyai tahap pH yang agak rendah (iaitu, berasid). Apabila dimasak, putih telur segar ikatkan lebih kuat ke membran shell dalam daripada ia sendiri. Sebagai telur duduk dalam penyejukan selama beberapa hari, pH albumen putih bertambah dan telur yang dimasak keras menjadi lebih mudah untuk mengupas.

Jika anda mendapat keinginan mendadak untuk salad telur dan hanya mempunyai telur segar di dalam peti sejuk, McGee mencadangkan menambah setengah sudu teh baking soda ke air untuk meningkatkan pH dan juga memasak telur sedikit lebih lama untuk memberikan masa putih untuk menetapkan dengan tegas. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa ini boleh membuat telur rasa lebih banyak sulfur.

Adakah anda mempunyai kaedah yang cuba dan benar untuk mengupas telur rebus?

Berkaitan: Lihat! Telur rebus yang keras di Trader Joe

(Imej: ahli Flickr RatRanch berlesen di bawah Creative Commons)