Kami dibesarkan di atas bagel, dan mengambil gigitan roti yang panas dan kenyal ini masih menjadi salah satu pengalaman makanan kegemaran kami. Tanya tukang roti bagel yang baik dan mereka akan memberitahu anda bahawa kunci kepada kerak kenyal dan pedalaman yang sedikit padat adalah mendidih bagel sebelum dibakar. Persoalannya adalah mengapa?

Rasanya sangat kontra-intuitif kepada kebanyakan kita untuk membuang roti dalam air mendidih. Titik kebanyakan roti yang membakar, selepas semua, adalah untuk membiarkan air menguap dan mengeringkan pedalaman sampai batas tertentu.

Roti yang mendidih seperti bagel dan pretzel berkesan menetapkan kerak sebelum ia masuk ke dalam ketuhar. Airnya tidak benar-benar menembus jauh ke dalam roti kerana kanji di bahagian luarnya cepat gel dan membentuk penghalang. Bagel biasanya direbus selama 30-60 saat di setiap sisi. Lebih lama mendidih, kerak tebal dan kenyal.

Dalam ketuhar, hakikat bahawa kerak telah ditetapkan bermakna bagel tidak naik hampir sama banyak. Ini adalah sebahagian daripada apa yang memberi bagels tanda tangan mereka yang padat dan dalaman yang kenyal. (Bahagian lain menggunakan tepung protein tinggi.)

Sekali lagi, berapa lama bagel yang direbus akan menjejaskan tekstur dalaman. Renyah ringkas memberikan bagel kerak yang nipis dan cukup elastik yang masih akan membolehkan bagel naik sedikit di dalam ketuhar, menghasilkan tekstur yang lebih lembut. Lebih lama mendidih dan kerak tebal menghalang bagel dari naik sangat banyak sekali, memberikan anda pedalaman yang sangat padat.

Kadang-kadang ekstrak cili atau barli malt ditambah kepada air mendidih. Kedua-dua tambahan ini membantu kerak coklat di dalam ketuhar dan juga memberikan kerak rasa yang berbeza. Hari-hari ini, baking soda sering kali digantikan dengan alkali.

Bagaimana anda suka bagel anda: kenyal dan padat, atau lembut dan lembut?

Berkaitan: Begini-Menaikkan Es Krim Bagel

(Imej: ahli Flickr yang dilesenkan di bawah Creative Commons)