(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Bergantung kepada bagaimana anda mengiranya, koktail Tahun Leap sama ada 86 tahun ini – atau hanya memulakan 20-an. Kami tahu ini kerana tarikh sebenar minuman ini dicipta didokumenkan dalam Buku Coklat Savoy, manual pencampuran bar mini Harry Craddock, yang pertama diterbitkan pada tahun 1930. Gabungan gin, minuman keras oren, lemon, dan vermouth manis dilahirkan pada Leap Day, 1928.

Craddock, seorang Amerika yang merempuh ke London dan menerajui bar di Savoy Hotel yang terkenal semasa Larangan, menyatakan dalam catatannya tentang resipi koktail Tahun Leap yang minuman itu “dikatakan bertanggungjawab untuk lebih banyak [proposal perkahwinan] daripada koktel lain yang pernah bercampur-campur. ” Itulah tuntutan yang cukup, walaupun sukar diketahuinya dari masalah Craddock sama ada semua soalan yang dibanjiri oleh Leap Year-menyebabkan keputusan.

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Hari Leap yang seterusnya adalah jalan keluar, tetapi tidak ada sebab anda tidak boleh menikmati era Larangan klasik ini sekarang.

The Leap Year Cocktail

Berkhidmat 1

2 auns London Dry gin
3/4 auns minuman keras oren
1/2 auns vermouth manis (cuba dengan Punt e Mes)
Kira-kira 1/8 auns jus lemon

Tambah bahan-bahan ke kaca percampuran. Isikan kaca dengan kiub ais dan kacau selama kira-kira 30 saat. Isi terikan ke dalam kaca koktail sejuk.

Nota Resipi

  • Ramai versi resipi ini menyeru untuk berjabat, yang masuk akal memandangkan ada bahan yang tidak bersifat rohani. Tetapi ada sedikit jus lemon, saya dapati berjabat yang tidak perlu. Anda hanya mahukan bayang-bayang jeruk – memerah baji atau bilah sudu.
  • Dibuat dengan Punt e Mes, vermouth yang manis yang dibuat dengan kulit chinchona pahit, versi Tahun Leap ini punchy dan manis di depan, dan kemudian selesai dengan perisa herba pahit dan kulit jeruk.