Jika anda mempunyai kemewahan untuk merancang dapur anda dari awal, kenapa tidak saiz semuanya seperti yang anda suka? Adalah lebih baik untuk memulakan dari beberapa standard, kemudian tweak mereka sesuai dengan anda. Berikut adalah beberapa panduan untuk memulakan anda:

Ketinggian Kaunter: Piawaiannya ialah 34 – 36 “, tetapi ini boleh berbeza-beza mengikut saiz dan keutamaan anda. Rajah di atas menunjukkan bagaimana untuk menentukan tahap permukaan kerja yang selesa berdasarkan pengukuran dari siku anda.

Kedalaman Kaunter: Standardnya ialah 24 “. Tetapi sekali lagi, ini boleh berbeza-beza berdasarkan ukuran, kedalaman perkakas dan butiran backsplash dan lemari.

Pelepasan Kabinet / Rak Atas: Jarak dari meja ke kabinet atau rak atas harus 15-20 “Mana-mana yang lebih rendah dan anda akan menghalang ruang kerja. Mana-mana yang lebih tinggi dan ia akan menjadi sukar untuk mencapai rak paling tinggi.

Segitiga Dapur: Ingatlah segi tiga kerja dapur? Untuk kecekapan maksimum, jumlah tiga belah pihak tidak boleh melebihi 276 inci.

Ruang Sirkulasi: Adakah susun galley, dan pulau, atau dapur berbentuk U? Ruang peredaran di antara countertop harus sekurang-kurangnya 48 “. (Piawaian ini nampaknya besar kepada kami, tetapi kami terbiasa dengan dapur pangsapuri kecil, di mana ruang ini biasanya lebih kecil.) Jangan membuat ruang antara kaunter lebih daripada 64 “, bagaimanapun, atau ia hanya akan terlalu besar dan anda akan kehilangan banyak kecekapan semasa persediaan makanan.

Space Counter Dapur: Cuba sekurang-kurangnya 12 “ruang kaunter pada sekurang-kurangnya satu sisi dapur anda. Sama seperti peti sejuk, sebaiknya di sebelah terbuka pintu.

Sekarang, dalam nama kecil dan sejuk, mari kita bercakap nombor sebenar untuk dapur kecil: Dapur pangsapuri terkecil kami mempunyai lebih seperti 30 “antara kaunter, 4” ruang kaunter di sebelah dapur, dan tidak Ruang balas bersebelahan dengan peti sejuk. Bagaimanapun, bagaimanapun, anda membuatnya bekerja dan juga suka bekerja di tempat yang berhampiran. Mari dengar pengalaman dan keistimewaan dimensi dapur anda: kecil, besar dan apa sahaja di antara!

Berkaitan: The Kitchen Work Triangle: Seperti yang Dilihat Di Dapur Real!

Imej: Jill Slater / The Kitchn, Johnny Grey Studios