(Kredit imej: Sadovnikova Olga / Shutterstock)

Oksidatif dan Reductive kedua-dua perkataan wain sering digunakan untuk menggambarkan gaya atau falsafah winemaking. Adakah anda tahu apa maksud dua istilah itu dan bagaimana ia berbeza?

Oxidative dan reductive adalah bertentangan yang bergantung kepada kehadiran relatif atau ketiadaan oksigen semasa winemaking. Winematif winemaking bermakna winemaking lebih aerobik dengan kehadiran oksigen (biasanya dikawal jumlah). Sebaliknya winemaking merah bermakna winemaking dalam lebih banyak persekitaran anaerobik tanpa oksigen.

Winemaking reduktif adalah mengenai melindungi anggur, keharusan (jus) dan wain supaya aroma dan perisa buah-buahan utama dipelihara. Wain yang diperbuat secara reduktif biasanya sangat segar, lebih banyak didorong oleh buah-buahan dan pucat dalam warna. Penggunaan lebih banyak sulfur dioksida dan gas lengai serta penapaian pada suhu sejuk adalah sebahagian daripada toolkit winemaking reduktif.

Winemaking beroksida kurang mengenai semata-mata memelihara aroma dan perisa buah-buahan utama. Dengan membenarkan pendedahan oksigen (terkawal) oksigen, wain boleh menghasilkan buah-buahan bukan utama dan kerumitan tekstur. Untuk menggambarkan maksudnya: New Zealand Sauvignon Blanc yang tidak didedahkan adalah contoh yang baik dari wain yang diubahsuai dan laras yang ditebang California Chardonnay adalah contoh klasik wain yang telah terkendali pendedahan kepada oksigen.

Terlalu banyak pengoksidaan atau pengurangan terlalu banyak: Oksidatif dan reduktif adalah dua hujung polar yang melampau. Wain jarang dibuat sama ada benar-benar teroksida atau benar-benar reduktif kerana setiap ekstrim membawa risiko.

Untuk pengoksidaan beroksida, risiko adalah pengoksidaan. Adalah penting untuk menunjukkan bahawa wain yang dibuat menggunakan lebih banyak falsafah pengendalian oksidatif tidak teroksida. Pengoksidaan adalah apa yang berlaku apabila wain mempunyai terlalu banyak pendedahan oksigen (tidak terkawal). Wain bertukar coklat, menjadi rata dan rasanya seperti sherry buruk!

Begitu juga falsafah reduktif yang sangat bersemangat mempunyai potensi risiko sendiri. Sebatian sulfur yang meruap boleh berkembang. Bau ini seperti pertandingan dibakar, bawang putih, bawang, leek atau telur busuk. Bukan sesuatu yang menarik dalam wain.

Wain yang dibuat menggunakan lebih banyak pendekatan oksidatif cenderung lebih stabil. Sesetengah pendedahan kepada oksigen pada awal semasa pengambilan anggur bertindak seperti vaksin, menjadikan wain yang dihasilkan kurang terdedah kepada kesan negatif pendedahan oksigen kemudian.

Kebanyakan wain terletak di mana-mana, dengan matlamat berganda untuk melindungi watak buah, sementara pada masa yang sama membolehkan buah-buahan dan tekstur atau mulut merasa kerumitan.