Adakah anda pernah tertanya-tanya apa yang kita maksudkan apabila kita mengatakan wain mempunyai keasidan yang tinggi atau rendah? Atau apabila rakan wain geek anda menggambarkan dirinya sebagai lelaki atau perempuan asid? Apa keasaman dalam rasa wain seperti?

Selamat datang ke ansuran pertama dalam siri baru – kata-kata wain. Kami akan melihat perkataan yang berbeza setiap minggu dan meneroka apa yang sebenarnya bermakna dalam konteks wain. Apakah nuansa dan makna yang tidak disebutkan?

Pertama: Keasidan.

Jika anda pernah merasai limau, anda tahu apa rasa suka keasaman. Fikirkan berapa kerap anda memerah lemon pada hidangan untuk mengangkat rasa. Keasaman yang baik dalam wain berfungsi dengan cara yang sama. Keasidan menambah kecerahan dan daya tarikan. Ia menjadikan rasa wain pop dan menonjol. Ia membuat wain menyegarkan. Ia membuatkan anda mahu mengambil makanan lain.

Anggur yang berbeza mempunyai Tahap yang berbeza daripada Keasidan!
Anggur putih seperti Riesling, Chenin Blanc atau Sauvignon Blanc adalah asid yang tinggi secara semula jadi. Sebaliknya Viognier dan Gewürztraminer semulajadi rendah keasidan, jadi penjagaan lebih diperlukan dari segi ‘bila untuk menuai’ dan juga ‘di mana untuk menanam’. Dan kemudian terdapat anggur lain seperti Chardonnay, yang duduk di suatu tempat di tengah-tengah di mana tahap keasaman lebih ditentukan oleh sama ada anggur ditanam dalam iklim yang lebih hangat atau lebih sejuk.

Keasaman berbeza di kalangan anggur merah juga. Banyak jenis Itali seperti Nebbiolo atau Barbera sangat tinggi keasidan, manakala Grenache Noir (atau Garnacha) jauh lebih rendah.

Cara Kerja Asid Dalam Wain: Mendapatkan Hak Baki
Keasidan adalah yang terbaik dalam wain apabila ia seimbang. Terlalu tinggi berbanding dengan komponen lain wain dan wain boleh menjadi terlalu asam atau masam. Sebaliknya anggur yang mempunyai keasidan yang terlalu kecil boleh menjadi rata atau lembab. Ia kehilangan rasa sensasi yang menyegarkan dan rasa dalam rasa wain membosankan dan tidak bermaya. Sebaliknya menarik nafas kedua, wain merasa berat dan tidak menarik.

Bagaimana Taster Wain Menjelaskan Keasaman
Tasters menggunakan pelbagai perkataan untuk menggambarkan sensasi keasaman dalam wain. Deskriptor tipikal seperti ‘tajam’, ‘pantas’, ‘segar’, ‘terang’, ‘racy’ atau ‘lembut’ atau ‘ganjil’ merujuk kepada rasa sensasi ketika mencicipi wain.

Mary Gorman-McAdams, MW (Master of Wine), adalah pendidik wain berasaskan New York, penulis bebas dan perunding.

(Imej: Imej yang mendasari oleh Sadovnikova Olga melalui Shutterstock)