(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Beberapa tahun yang lalu, saya melawat seorang sahabat baik, seorang ekspatriat Amerika yang tinggal di Perancis selama lebih dari 15 tahun, dan tinggal di rumahnya yang indah di sebuah bandar kecil di Provence. Semasa kami memandu di sekitar kawasan desa dan wain merasai hari-hari yang berlalu, saat-saat terbaik berlaku apabila semua orang bertelagah untuk memasak makanan tempatan dan kemudian makan dengan santai al fresco.

Apabila tiba masanya untuk menyatukan salad satu malam, saya menyaksikan rakan saya menunjukkan teknik berpakaian yang mengejutkan yang saya masih ingat dan kerap kali buat hari ini.

Buatlah Pertandingan Pertama

Mungkin cara yang paling biasa untuk membuat salad ialah meletakkan ramuan salad anda di dalam mangkuk, membuat pakaian secara berasingan, kemudian buang semuanya bersama.

Teknik rakan saya, yang dia pelajari daripada rakan-rakan Perancis, sebenarnya membuat pakaian yang betul di mangkuk salad terlebih dahulu.

Dia memakai bahan perbannya di dalam mangkuk salad besar, menumpahkan salad di atasnya, kemudian letakkannya sehingga kita sudah bersedia untuk melemparkannya bersama pada minit terakhir. Dengan melakukan ini, dia berkata, semuanya sudah siap untuk pergi dan anda hanya mencuci satu mangkuk bukan dua.

3 Tips Lebih

Saya telah berlari dengan idea beliau dan mengukuhkannya selama bertahun-tahun untuk menyesuaikan gaya memasak saya, dan ini adalah beberapa perkara lain yang saya pelajari di sepanjang jalan:

  • Buat Pakaian Berpakaian: Walaupun anda tidak merancang untuk menggunakan semua pakaian untuk salad tertentu, anda boleh membuat sekumpulan penuh dari pakaian di dalam mangkuk, kemudian memindahkan lebihan ke bekas lain untuk menyimpan untuk kemudian.
  • Tempatkan Veggies Sturdier pada Berpakaian Pertama: Letakkan sayur-sayuran crisper seperti wortel atau timun di atas pakaian sebelum sayuran halus dan mereka akan membuat halangan pelindung yang akan menghalang sayur-sayuran anda daripada menjadi terlalu basah.
  • Nikmati Pengangkutan Mudah: Sekiranya pakaian sudah ada di dalam mangkuk, anda boleh menutup mangkuk salad, dengan mudah mengembara dengannya, dan tidak perlu risau untuk membawa pakaian bersama secara berasingan.

Walaupun cara salad berpakaian mungkin tidak unik Perancis, saya menyamakannya dengan perjalanan saya ke Avignon dan berfikir sayang kepada kawan saya bila saya melakukannya!

Salad Berpakaian Salad

  • Dua-Minit, Berasaskan Salad Berpakaian
  • Berpakaian Salad Itali
  • The Best French Vinaigrette Ever
  • Vinaigrette Balsamic kegemaran saya