Kita semua tahu bahawa Itali adalah syurga makanan-kekasih – tempat makan sehingga anda tidak dapat butang seluar anda (seperti Julia Roberts dalam Makan berdoa Cinta). Soalan yang paling penting ketika merancang perjalanan ke negara yang mencintai karbohidrat ini Adakah anda lebih suka pizza atau pasta??

Tetapi mungkin anda telah melakukan semuanya – pizza di Naples, Chianti di Tuscany, carbonara di Rom, dan cannoli di Sicily – dan sedang mencari perjalanan tidak seperti mana-mana yang pernah anda miliki sebelum ini. Atau mungkin anda belum pernah dan anda mahukan pengalaman yang tidak seperti orang lain yang ada. Sama ada jalan, ada destinasi yang perlu anda ketahui. Bonus: Ia juga sangat berpatutan.

Saya bercakap mengenai Puglia. Lazimnya disebut sebagai “tumit” Itali, kawasan Puglia boleh dikatakan sebagai landskap yang paling menakjubkan di negara ini. Fikirkan: beratus-ratus kilometer pantai Mediterranean, pokok-pokok di atas pokok-pokok pokok zaitun purba, dan bandar-bandar bercat putih diukir ke lereng bukit. Ia juga merupakan rumah kepada beberapa makanan laut, pasta, dan wain yang paling luar biasa di dunia – dan satu-satunya perkara yang lebih baik daripada makanan di rantau ini ialah orang yang membuatnya.

Panduan Makanan-Kekasih untuk Puglia, Itali

Belum lagi yakin? Ini helaian cheat saya ke Puglia, dari wain yang akan mengubah hidup anda ke makanan yang akan membuat anda bertepuk tangan dan menangis semua pada satu.

(Kredit imej: Stephanie Russo)

(Kredit imej: Stephanie Russo)

Wain Yang Akan Menukar Hidup Anda

Produk matahari, laut, dan angin yang kerap, anggur Puglian tidak seperti yang terdapat di tempat lain di dunia. Dan sementara rantau ini terutamanya dikenali dengan Primitivos yang menarik, itu roseri yang akan mengubah hidup anda.

Lihatlah: Calafuria. Elegant dan bersemangat dengan nota pic, mawar, dan bunga ceri, Calafuria akan membiarkan anda tertanya-tanya barang-barang peribadi yang ada di parit untuk memberi ruang untuk botol (atau lima) di dalam beg anda. Anda mampu membelinya, pada sekitar $ 10 setiap botol.

Bersedia: Cara Terbaik Mengemas Alkohol di Bagasi Anda

(Kredit imej: Stephanie Russo)

(Kredit imej: Stephanie Russo)

The Town You Should not Miss

Walaupun setiap bandar adalah sebagai mempesonakan sebagai seterusnya, Polignano a Mare adalah bandar poskad Puglia yang penuh dengan kedai-kedai yang tersembunyi di antara lorong-lorong putih, restoran diukir ke tebing, pantai ikonik dan pesaing yang mungkin untuk kebanyakan pantai Instagrammed tahun 2017, kopi khas yang tidak dapat dilupakan, dan panini gurita dan tuna carpaccio untuk menulis tentang rumah . Bandar itu sendiri adalah menakjubkan, dan banyak makanan laut yang berkualiti akan membuat anda tertanya-tanya jika ada pasta yang tidak disiram di uni akan menjadi cukup baik sekali lagi.

Petua: Ketika menuju ke pantai, pasang kerusi dan spritz di Fly Bar, di mana anda dapat melihat pemandangan keseluruhan yang luar biasa dari keselesaan kerusi lounge anda.

(Kredit imej: Stephanie Russo)

(Kredit imej: Stephanie Russo)

The Meal That Will Make You Clap … and Cry

Anda tahu makanan yang terdiri daripada gigitan yang membuat anda tertanya-tanya, Adakah semua orang mempunyai pengalaman yang sama? Kenapa tidak semua orang menangis dan bertepuk tangan? Adakah ia pelik jika saya mula menangis dan bertepuk tangan? Makan Malam di Osteria del Tempo Perso seperti itu.

Terletak di bekas kilang di bandar Ostuni, hidangan di sini adalah menarik dan lazat, dan sekitar $ 13 hingga $ 20 setiap plat murah, ia agak berpatutan, terutamanya memandangkan ini adalah restoran terbaik di bandar. Hiasan Puglian mencerminkan kehidupan ladang tradisional dan menyajikan hidangan indah yang menghormatinya – iaitu, jika hidangan tradisional abad ke-16 memancarkan Bintang Michelin.

(Kredit imej: Stephanie Russo)

(Kredit imej: Stephanie Russo)

Buah Tempatan Anda Perlu Cuba (dalam Koktail)

Prickly pir di mana-mana. Ia tumbuh liar di tepi jalan tanah, di samping pantai, dan di antara retakan patio di masseria (pada dasarnya rumah ladang yang telah diubah menjadi sebuah hotel). Datang hari ke tiga, saya membahaskan membuat album foto iPhone sepenuhnya berasingan yang didedikasikan kepada sejumlah potret pir yang berduri yang telah saya terakru.

Bukan sahaja buah manis yang lazat, tetapi ia juga menjadikan bahan koktail min. Cari sprit pear spritz untuk twist Puglian pada apertif Itali klasik.

(Kredit imej: Stephanie Russo)

The One Sweet Anda Perlu Makan

Pasticciotto: Kek custard yang dihantar ke syurga dari hazelnut kepada blueberry, makanan pokok sarapan pagi Puglian, dan makanan manis yang anda perlukan. Pasticciotto pertama dianggap telah dibuat pada abad ke-17 di Pasticceria Andrea Ascalone, yang anda masih boleh melawat di bandar Galantina hingga ke hari ini. Berani diri anda untuk sedikit menunggu, tetapi ia bernilai masa anda.

(Kredit imej: Stephanie Russo)

The Good Baked It’s Better Than Pizza

Lebih daripada 45 peratus daripada minyak zaitun negara berasal dari Puglia. Dengan jumlah seperti ini, tidak hairanlah seni penuaian zaitun menuntut teknologi moden; Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tradisi yang tetap, termasuk foccacia.

Semasa musim menuai (dan sepanjang tahun, untuk perkara itu), petani masih membakar cawangan zaitun dalam ketuhar mereka dan membakar focaccia dengan panas api kaya ini – dalam lima minit rata. Itu meninggalkan cukup masa untuk menikmati segelas Primitivo dan pusingan panas focaccia sebelum anda kembali kepada tugas penuaian anda.

(Kredit imej: Stephanie Russo)

(Kredit imej: Stephanie Russo)

(Kredit imej: Stephanie Russo)

Di mana untuk Tetap Jika Anda Tidak Berterusan

Salah satu faedah dari grid adalah bahawa Puglia masih mempunyai beberapa penginapan yang sangat wajar. Boleh menghabiskan lebih kurang $ 100 semalam untuk penginapan empat bintang; menghabiskan lebih banyak lagi dan anda akan mendapat bilik double di Masseria Il Frontoio, sebuah ladang zaitun dengan bangunan bercat putih, bilik tidur yang dilengkapi dengan katil besi dan barang antik, dan mama Itali yang akan memastikan anda pulang beberapa kilo lebih berat . Memilih sesuatu yang kurang pedesaan? Cuba Relais La Sommita di Ostuni; 15 bilik dan suite di hotel masih sahih, tetapi lebih moden dalam hiasan.

Hotel yang dibina di pusat bandar ini memudahkan tetamu untuk ke pusat bandar dan menikmati segala kemudahannya. Dibina tujuh tahun yang lalu, tembok tufo yang dipotong tangan, dikelilingi oleh pokok-pokok zaitun kuno dan pemandangan Adriatic yang tiada tandingannya. Sulit untuk menerangkan perasaan yang anda peroleh semasa berjalan melalui pintu masuk yang mulia dan ke dalam kebahagiaan Puglian, tetapi pengalaman itu seumur hidup dan saya akan menyanyikan pujiannya untuk 30 tahun yang agak ganjil.

Dengan enam restoran mulai dari high-end hingga kasual, anda tidak perlu melihat di luar dinding Borgo Egnazia sama ada anda menginginkan mangkuk tradisional orecchiette yang disajikan dengan rabe dan sisi focaccia atau pengalaman gastronomi yang indah. Tetapi terima kasih kepada “Penasihat Tempatan” hotel, anda juga dapat melihat dan merasai rantau ini dengan cara yang kebanyakan pengunjung tidak melakukan. Mereka akan menulis agenda sehari penuh yang memaparkan pengalaman yang paling sahih untuk anda kemudian menghubungi panggilan ke restoran sahabat baik mereka dan biarkan mereka tahu mereka mempunyai tetamu yang mencari makanan yang dimasak di rumah.

Adakah anda pernah ke Puglia? Kongsi makanan kegemaran anda dalam komen!