Kita semua telah mendengar pepatah lama bahawa sarapan pagi adalah hidangan paling penting pada hari itu, tetapi adakah anda tahu mengapa? Kami di sini untuk berkongsi semua fakta dan sains di sebalik teori ini yang membuktikan bahawa ibu bapa dan datuk nenek anda betul-betul betul!

Sekarang jelaslah, makanan adalah bahan bakar dan tenaga untuk badan kita dan tanpa itu, kita menghabiskan hari yang tersandung di kabut dan melawan sakit kepala dan sikap buruk. Sarapan adalah betul-betul hanya itu, berpecah cepat bahawa badan anda berada di dari malam sebelumnya.

Penggunaan snek awal meningkatkan kadar metabolisme (seberapa pantas anda membakar kalori) dan menendang tubuh anda ke dalam gear, menceritakan apa yang diharapkan sepanjang hari. Sekiranya sarapan pagi tidak ada, badan anda tidak akan memproses makanan seterusnya anda secepat dan cuba menahan nutrien tersebut. Oleh kerana ia tidak mendapat apa-apa bahan api pagi, ia cuba untuk memegang makan tengah hari seberapa lama yang mungkin – bukan membakarnya dengan segera.

Kajian telah menunjukkan bahawa penurunan berat badan boleh menjadi lebih sukar dan berat badan lebih lazim di kalangan orang yang tidak memilih makan pagi. Mereka yang melangkau sarapan mempunyai kecenderungan untuk mengambil lebih banyak makanan daripada biasanya peluang seterusnya mereka merebut gigitan untuk makan dan juga mempunyai kecenderungan yang lebih tinggi untuk memakan makanan berkalori tinggi untuk mengekalkan kelaparan.

Jadi kali seterusnya anda berhenti di rumah kopi tempatan anda untuk sarapan pagi, tahu ia tidak akan menangguhkan anda sehingga rehat makan tengah hari dan walaupun anda fikir ia tidak membantu badan anda mendapatkan tenaga yang diperlukan, atau membakar kalori sepatutnya!

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dari sumber kami WebMD, Pusat Perubatan Amery dan BBC News.

• Berkaitan: 15 Cara Makan Sarapan Cantik

(Imej: ahli Flickr GavinLi berlesen untuk digunakan oleh Creative Commons)