Bagi kebanyakan pembeli, “organik” adalah sinonim dengan “bebas racun perosak” – tetapi adakah anda tahu hasil boleh mengandungi racun serangga komersil dan masih dilabel organik? NPR menerangkan mengapa pelabelan organik kurang mudah daripada yang dijangkakan.

Menurut Jabatan Pertanian A.S., hampir 20 peratus ujian selada organik positif untuk racun perosak, terutama racun perosak yang dibuat oleh Dow Chemical yang dipanggil spinosad. Undang-undang pelabelan organik membenarkan bahan kimia yang secara semulajadi digunakan untuk tanaman, jadi spinosad – yang berasal dari bakterium tanah – boleh digunakan dalam pertanian organik, walaupun EPA menganggap bahan tersebut sedikit toksik.

Adakah racun makhluk perosak ini lebih selamat daripada sintetik? Menurut Jeff Gillman, seorang profesor pengurusan nurseri di University of Minnesota dan pakar amalan organik, ia bergantung kepada jumlah yang digunakan:

“Untuk mengendalikan hama api di kawasan tanah yang sama,” jelasnya, “Saya dapat menggunakan sejumlah kecil sintetik kuat yang telah terbukti selamat selama 50 tahun terakhir, atau jumlah racun serangga yang lebih besar.” Dia menuntut untuk mengatakan yang lebih baik, berkata, “Saya mahu orang ramai mengetahui bahawa ada pasti tradeoffs.”

Sekali lagi, jawapan terbaik seolah-olah membeli hasil tempatan daripada penanam yang anda percayai.

Semak ia: Racun Perosak Organik: Bukan An Oxymoron di NPR

Adakah anda tahu beberapa racun perosak dibenarkan dalam menghasilkan organik? Adakah ini akan mengubah tabiat pembelian anda?

Berkaitan: Pengeluaran Konvensional Terbaik: 15 Pilihan Pestisida Terendah

(Image: Flickr member yellow_bird_woodstock dilesenkan di bawah Creative Commons)