Apabila datang kepada isi rumah Kosher, mempunyai keupayaan untuk meletakkan dapur anda mengikut kepercayaan dan keperluan pemakanan anda adalah berkat yang benar. Anda perlu mempunyai mata yang berminat, tetapi bolehkah anda mengintip apa-apa di dapur ini yang kelihatan berbeza daripada anda sendiri? Reka bentuk yang hebat menjadikannya sukar dilihat, tetapi dapur ini mempunyai beberapa perkara tambahan yang tidak mungkin anda lakukan!

Hilary Unger adalah lulusan New York School of Interior Design dan mempunyai reka bentuk yang fungsional, mewah untuk syarikatnya, Perianth (Kami baru-baru ini memaparkan bilik tidur anak laki-laki bersama dengannya di Ohdeedoh). Dia menciptakan ruang yang dimaksudkan untuk hidup, bukan hanya kelihatan cantik dan bentuk dan fungsi selalu menjadi yang pertama dalam senarai.

Dalam kes White Plains ini, rumah New York, pelanggan mencari dapur kosher untuk membantu menyokong keperluan keagamaan dan diet mereka. Apakah maksudnya betul? Sebagai permulaan, dapur telah dibahagikan kepada bahagian ‘susu’ dan ‘daging’. Hilary mengambil ruang ini ke kancing-kancing dan melakukan pengubahsuaian lengkap dan membuat segala-galanya tersuai untuk pelanggan, tidak membazirkan satu inci ruang.

Dapur mempunyai dua mesin basuh pinggan mangkuk (diserlahkan di atas) Mesin basuh pinggan penuh bersaiz terletak di sebelah kanan wastafel dan digunakan untuk ‘hidangan tenusu’. Mesin pencuci pinggan mangkuk ‘daging’ kedua adalah laci pencuci pinggan Fisher Paykel dan terletak tepat di bawah laci pemanasan di sebelah kanan mesin basuh pinggan penuh, dekat dengan pintu. Ruang ini juga telah dimuatkan dengan dua kawasan perak, unit sub-sifar yang besar, laci pemanasan, dan pantri semua yang dilakukan dengan Shabbat dalam fikiran.

Kawasan makan tambahan ditambah dan pintu Perancis di antara ruang makan dan dapur dimasukkan. Oleh kerana segala-galanya mempunyai kabinet yang menghadap ke muka, integrasi peralatan tambahan dan laci tidak kelihatan dan menyimpan perkara yang rendah. Ia kelihatan seperti tempat yang selesa untuk mempersiapkan dan memakan makanan, tetapi dengan beberapa penambahan mudah dan pelan lantai baru ini, ia dapat memegang semua keperluan khusus untuk keluarga ini.

• Berkaitan: Soalan Baik: Paskah Tidak Sempurna

(Imej: Hilary Unger untuk Perianth)