Sesetengah resipi mendapat cukup spesifik mengenai jenis wain yang mereka mahu anda gunakan: oaky chardonnay dalam sos pengurangan ini, merah Itali yang hangat untuk braise itu. Tetapi adakah ia benar-benar penting?

Kami katakan, pergi untuk itu. Tukar! Eksperimen dengan perisa! Cuba sesuatu yang baru! Semua wain akan bertindak secara kimia dengan cara yang sama, jadi tidak ada bahaya bahawa resipi tidak akan berfungsi jika anda menggunakan putih bukannya merah atau sebaliknya.

Sekiranya anda berfikir tentang menggunakan wain yang berbeza (satu dengan warna atau anggur yang berbeza), rasa terlebih dahulu dan fikirkan bagaimana wain itu akan rasa dengan rasa lain di dalam hidangan. Sesetengah resipi akan memanggil sejenis wain tertentu kerana tukang masak mempunyai rasa khusus dalam fikiran untuk hidangan terakhir. Tidak ada aturan yang mengatakan anda perlu berakhir dengan hidangan yang sama, tetapi boleh berguna untuk mempunyai idea tentang apa yang dimaksudkan sebelum membuang ke wilayah anda sendiri.

Beberapa perkara yang perlu diingat:

• Rasa akan menjadi lebih tertumpu dan diucapkan sebagai wain memasak dan mengurangkan. Simpan ini dalam minda apabila anda memilih wain untuk memasak.
• Pastikan jumlah wain sama seperti dalam resipi asal. Ini memastikan bahawa masa memasak dan jenis kimia makanan lain tetap sama.
• Wain merah akan menjadikan kain ungu berwarna terang. Fakta benar!

Apa tip lain yang anda ada untuk penggantian wain dalam resipi?

Berkaitan: Tumpuan Bahan: Memasak dengan Bir

(Imej: ahli Flickr morethanreal dilesenkan di bawah Creative Commons)