Asparagus berada di musim di beberapa bahagian di AS. Di sini di New York, mereka adalah yang termurah (kira-kira $ 2,99 satu paun) mereka akan sepanjang tahun. Menurut beberapa komen anda tentang hidangan sampingan untuk pergi dengan ham Easter, asparagus adalah tinggi dalam senarai.

Kami bersetuju. Dan sementara kita biasanya memanggang asparagus kita dengan sedikit minyak zaitun dan garam, kita memikirkan warna hijau segar dan terang yang kita peroleh ketika kita menyiram dan menenangkannya. Satu lagi faedah untuk melayani asparagus sejuk? Anda boleh membuat mereka lebih awal daripada masa.

Pada nota sampingan: Adakah anda tahu asparagus adalah sebahagian daripada keluarga lily? Bagaimana Paskah sesuai!

Klik di bawah untuk cadangan cadangan.

Pertama, kita memangkas tangkai, kemudian rebus asparagus dalam panci besar yang besar selama beberapa minit, sehingga mereka berwarna hijau terang dan lembut. Sekiranya anda menggunakan asparagus yang sangat kurus, lihat petua kami untuk memecahkannya dalam hidangan penaik.

Kemudian, secara teknikal, kita harus menghentikan memasak dalam mandi ais. Tetapi kita dapati mereka berjalan di bawah air yang sangat sejuk berfungsi dengan baik. Pat kering, bungkus dengan tuala kertas, melekat dalam beg plastik, dan simpan di dalam peti sejuk.

Bagi menghidangkan mereka, kami suka untuk menaburkan asparagus kami dengan garam Kosher dan gerimis pada vinaigrette balsamic yang baik (cuka balsamic sederhana, baik) atau sos hollandaise buatan sendiri.

Kami juga hanya menemui resipi yang diperkemas ini untuk sos Hollandaise dalam satu salinan Saveur. (Lihat gambar di atas.) Kami fikir kami boleh mencuba ini pada hujung minggu, dan penambahan Tabasco menjadikannya menarik!
• Asparagus dengan Sauce Hollandaise

Selamat makan Paskah…

Lebih Asparagus…

• Kotak CSA Maya: Asparagus
• Resipi: Asparagus panggang dengan Telur rebus dan Parmesan
• Bagaimana Blanc Asparagus

(Foto: Andre Baranowski untuk Saveur)