(Kredit imej: Alexis Buryk)

Makan malam Shabbat datang sekali seminggu. Itulah 52 kali setahun, setiap satu lagi peluang untuk menyempurnakan permainan pesta makan malam anda. Dan seperti yang telah saya pelajari sejak sedekad yang lalu atau saya telah menjadi tuan rumah makan malam Shabbat, hidangan percutian juga menawarkan peluang untuk menyerlahkan bahan-bahan bermusim dan mendapatkan kreatif di dapur.

(Kredit imej: Alexis Buryk)

Rancangan Parti: Makan Malam Shabbat Musim Panas Moden

Berfokus pada hidangan dari buku masakan saya Pemakanan Yahudi Moden: Resipi & Kastam untuk Dapur Hari Ini, Saya baru-baru ini menganjurkan makan malam Shabbat yang diilhamkan musim panas dengan menu yang menggembirakan tetamu saya, dan akan sama-sama lazat untuk mana-mana cuaca panas.

Saya menjemput beberapa keluarga dan rakan, termasuk Kelli, seorang editor di The Kitchn. (Sudah tentu, makan malam Shabbat biasanya disajikan dan dimakan selepas matahari terbenam, tetapi kami menembak ini pada waktu siang demi fotografi.)

(Kredit imej: Alexis Buryk)

Menu Shabbat yang lebih segar untuk musim panas

Saya suka sup ayam dan kugel kentang – sudah tentu saya lakukan, siapa yang tidak? – tetapi apabila ia datang untuk makan malam Shabbat, saya cenderung untuk mendapatkan bosan dengan berbasikal melalui jadual masakan yang sama minggu demi minggu. Mempunyai menu yang dijangkakan terasa sangat menyedihkan ketika bulan-bulan musim panas, ketika meja-meja di pasar petani meratap di bawah kerusuhan hasil segar yang menimpa mereka.

Itulah sebabnya saya memutuskan untuk membiarkan musim panas bersinar di makan malam Shabbat baru-baru ini yang saya tuan rumah di rumah Naf dan Anna yang indah di Brooklyn. (Mereka adalah kawan baik, sahabat makan malam pada malam Jumaat, dan terima kasih kepada syarikat daging yang halus, syarikat daging yang mampan, Grow & Behold, sumber utama semua daging yang saya beli.)

(Kredit imej: Alexis Buryk)

Menu Makan Malam: Resipi Segar dan Summery dari Masakan Yahudi Moden

Biarkan selendang tulang rusuk menunggu sehingga musim sejuk, saya figur. Sekarang, ketika raksa tinggi dan sayur-sayuran tidak cantik, adalah masa untuk membawa musim panas ke kehidupan di meja Shabbat. Berikut adalah menu yang saya berkhidmat, memaparkan hidangan dari Memasak Yahudi moden.

Makan Malam Shabbat Musim Panas Moden: Menu

Menu ini menyajikan enam orang. Zucchini terbaik dibuat sebelum disajikan, walaupun semua hidangan lain boleh dibuat lebih awal daripada masa.

Hidangan utama

  • Ayam Maghribi dengan Lemons Dipelihara

Hidangan sampingan

  • Zucchini-Berasaskan Bawang Putih
  • Pine Nut dan Scallion Couscous
  • Challah

Pencuci mulut

  • Peach dan Raspberry Tart

(Kredit imej: Alexis Buryk)

Apa yang Akan Datang Minggu ini

Dari resipi dan apa yang perlu tahu tentang menghadiri makan malam Shabbat pertama anda, bagaimana untuk membeli Shabbat musim panas, ada lebih banyak lagi yang akan datang minggu ini! Inilah yang akan anda lihat pada hari-hari yang akan datang:

  • Panduan pemasa pertama untuk makan malam Shabbat: Bagaimana jika anda diminta untuk makan malam Shabbat dan anda tidak pernah? Adakah anda tahu apa yang diharapkan? Apa yang perlu anda bawa? Dan sama pentingnya, perkara-perkara yang tidak patut anda bawa?
  • Resipi: Sepanjang minggu kami akan berkongsi semua empat resipi, sebahagian besarnya dari Memasak Yahudi moden, bahawa tetamu menikmati makan malam Shabbat.
  • Makan malam Shabbat kami dari Memasak Yahudi moden: Berhati-hati untuk jawatan parti penuh pada hari Rabu.
  • Membeli-belah dan menyiapkan untuk makan malam Shabbat musim panas: Terdapat seni dan sains tertentu untuk membeli-belah untuk makan malam Shabbat – dan benar-benar apa-apa pesta makan malam. Tahu di mana (pasaran petani vs pasar raya) dan bila untuk mendapatkan segala-galanya.

Foto oleh: Alexis Buryk
Ikut Alexis Twitter & Instagram