Gambar ini: Ini petang yang cerah. Anda sedang duduk di luar di atas meja berkelah, melihat keluar di air dan menunggu nombor anda dipanggil dari pembesar suara makanan laut kecil yang kecil. Pesanan anda tiba di atas dulang plastik yang berwarna-warni: Di ​​samping beg kerepek kentang dan mungkin jeruk adalah bun anjing panas licin yang dipenuhi dengan daging udang lobster yang ringan berpakaian sedikit mayonis. Anda mencium angin laut dan ambil gigitan pertama anda. Rasanya seperti musim panas di Maine.

Inilah pengalaman yang saya nantikan sepanjang tahun. Hanya pemikiran semata-mata membuat saya melalui sejuk, musim sejuk Connecticut pahit. Apabila tanah mencair dan burung mula berkicau lagi, suami saya dan saya bersemangat menuju ke rumah keluarga kami di sebuah pulau kecil di Maine. Dan ketika kita kembali ke Vacationland setiap Mei, banyak makanan laut kegemaran kita juga mula dibuka semula untuk musim sibuk. Pasti, terdapat banyak lagi makanan kreatif yang menarik untuk dicontohi di Pine Tree State, tetapi makan gulung lobster akan selalu menjadi ritus musim panas kesukaan saya.

A Crawling Lobster Maine Maine Coastal

Sekiranya anda juga tidak mahu melihat pantai Maine dan makan gulung lobster halus, saya mempunyai 10 tempat penting untuk anda berhenti. Sama ada anda lebih suka bun anjing panas tradisional atau roti kukus Asia, mayo klasik atau mentega coklat, ada sesuatu di sini untuk semua orang. Yang paling bercita-cita tinggi boleh menghalang mereka semua, menjadikan jalan anda ke utara dari Kennebunk ke Bernard, dan memutuskan mana gulung udang karang layak mendapat reben biru. Atau pilih dan pilih. Tiada peraturan kecuali jika anda pergi ke Maine, anda mesti mencuba sekurang-kurangnya satu gulung udang.

Satu jawatan yang dikongsi oleh Daily Dish (@thedailydish) pada

1. Clam Shack, Kennebunk

Buka Boleh melalui Hari Columbus

Tempat makanan laut popular ini terletak di jambatan di Sungai Kennebunk. Selalunya ada barisan pelanggan yang menunggu gulung lobster yang dihidangkan pada gulungan bakeri bulat dan bukan roti bakar panas standard. Udang galah tempatan ditangkap di dalam air masin sebelum daging dipilih, dan anda boleh mendapatkan roll anda dengan mentega, mayonis, atau kedua-duanya.!

Pos yang dikongsi oleh BF (@blaireflory) pada

2. Bite ke Maine, Cape Elizabeth

Buka Mei hingga Oktober

Pasukan suami dan isteri Karl dan Sarah Sutton adalah dalang di belakang Bite ke truk makanan Maine, yang terletak di Fort Williams Park di South Portland. Anda tidak boleh pergi salah dengan Maine klasik (berkhidmat sejuk dengan mayonis dan chives) atau Connecticut (panas dengan mentega) gulung, tetapi Bite ke Maine terkenal kerana meletakkan spin mereka sendiri pada perkara-perkara (fikir: wasabi-, kari, dan mayat berjenis dan gulung “gaya berkelah”, dengan coleslaw, mentega panas, dan garam saderi).

Fort Williams Park adalah rumah kepada Portland Head Light. Perintahkan gulung lobster, menggantung tempat duduk di meja piknik atau bangku, dan mengambil pandangan yang menakjubkan.

Pos yang dikongsi oleh laurenkodiak (@laurenkodiak) pada

3. Eventide Oyster Co., Portland

Terbuka sepanjang tahun

Gulung tidak konvensional ini, dihidangkan pada bungkus kukus Asia, menampilkan udang galah yang dilemparkan dalam mentega coklat dan jus lemon dan selesai dengan beberapa buah kiwi segar. Ia mudah tetapi canggih dan boleh menjadi kegemaran saya (shh!). Ini adalah roll lobster yang melancarkan seribu kapal – er, atau tidak, itu satu lagi cerita. Walau bagaimanapun, ia memberi inspirasi kepada resipi gulung udang mentega kami.

Anda kemungkinan besar akan menghadapi masa menunggu yang lama di restoran Portland yang sibuk ini (terkenal dengan pemilihan tiram mentah yang teguh), tetapi itu benar-benar bernilai.

Menuju ke Portland? Lihat Panduan Berukuran Bite kami!

Jawatan yang dikongsi oleh @cheomp pada

4. Harraseeket Lunch & Lobster Company, Freeport

Buka 28 April hingga 9 Oktober

Ia tidak menjadi lebih segar atau lebih mudah daripada gulung lobster ini, dengan lobster ditangkap setiap hari oleh nelayan tempatan dan disentuh dengan sentuhan mayonis dan daun salad pada roti bun panas panggang (anda juga boleh mendapatkan lobster biasa atau dengan mentega jika itu lebih banyak perkara awak).

Jika anda mengusahakan membeli-belah selera di kedai utama L.L. Bean di Freeport, ini adalah tempat terbaik untuk merebut makan tengah hari. Duduk di luar di geladak, yang menghadap pelabuhan, dan nikmatilah sebotol apa sahaja yang anda ambil sebelum ini di Maine Beer Company di Freeport (restoran BYOB!).

South Freeport juga merupakan rumah kepada Valy Steverlynck dan Eric Horne, pasukan pertanian tiram suami-dan-isteri di belakang Flying Point Oysters. Baca lebih lanjut mengenai mereka di sini.

Satu jawatan yang dikongsi oleh Sara Dickerman (@saradickerman) pada

5. Five Islands Lobster Co., Georgetown

Buka 13 Mei hingga 8 Oktober

Sekiranya anda suka roll lobster anda dengan pandangan yang luar biasa, anda mesti melawat tempat tempat duduk di tempat luaran ini. Lima Kepulauan Lobster Co. terletak di Teluk Sheepscot yang indah, yang membuka ke Teluk Maine. Airnya mendalam dan sejuk di sini, yang sesuai untuk memupuk lobsters shell yang sihat dan keras.

Gulung lobster segar mereka mudah – dihidangkan dengan sentuhan mayonis dan daun salad pada roti panggang – tetapi pastikan untuk merebut beberapa sos buatan sendiri mereka (dill tartar, dill mustard, atau cilantro mayo) untuk menanggalkan kentang goreng atau cincin bawang ke dalam.

Satu jawatan yang dikongsi oleh Eric Biehn (@icicbiehn) pada

6. Red’s Eats, Wiscasset

Terbuka pertengahan April hingga pertengahan Oktober

Merah adalah terkenal kerana mempunyai garis panjang pelanggan yang lapar dan menyebabkan kelewatan lalu lintas di Laluan 1, tetapi anda tidak boleh menyalahkan orang kerana menginginkan salah satu gulungan ini! Setiap roll Red mempunyai lebih daripada keseluruhan daging lobster di atasnya. Bahagian gergasi udang galah datang dalam bungkus anjing panas panas yang griddled (mereka mempunyai pilihan roti bebas gluten juga) dengan pilihan mentega atau mayo di sisi.

Pos yang dikongsi oleh ᴀᴀʀᴏɴ ᴛᴀʏʟᴏʀ-ᴡᴀʟᴅᴍᴀɴ (@aarontaylorwaldman) pada

7. Kotak Makan Tengahari Larson, Damariscotta

Buka Mei hingga Oktober

Ini adalah tempat kegemaran kegemaran suami saya untuk gulung lobster (dia sudah berusia 70-an!). Walaupun Larson tidak mempunyai pemandangan tepi laut yang indah, mereka membuatnya dengan gulung lobster mereka (tagline mereka adalah “Tempat kecil, gulung lobster besar”), yang hanya berpakaian beberapa Miracle Whip dan disajikan dengan daun salad pada bun anjing panas tradisional.

Satu jawatan yang dikongsi oleh Katherine Lee (@kathywhee) pada

8. Muscongus Bay Lobster, Pond Round

Hujung minggu Ibu Ibu buka minggu hujung minggu Columbus

Jika anda bukan peminat bun anjing panas tradisional, anda akan gembira untuk mengetahui bahawa Muscongus Bay Lobster menyajikan gulung lobster mereka pada roti putih atau gandum buatan sendiri. Ia adalah sentuhan yang sangat bijaksana yang benar-benar mengambil sesuatu ke peringkat seterusnya. Dan jika itu tidak mencukupi untuk menarik perhatian anda, terdapat banyak tempat duduk luar di geladak mereka yang menghadap ke Round Pond Pond yang indah.

Jawatan yang dikongsi oleh eatlocalmaine (@eatlocalmaine) pada

9. Mcloons Lobster Shack, South Thomaston

Buka Mei melalui hujung minggu Hari Columbus

Terletak di Pulau Spruce Head, Mcloons Lobster Shack terletak di seberang dermaga udang lobster yang tertua di kawasan itu, jadi udang karang yang segar dari air tidak perlu pergi jauh untuk anda. Gulung lobster mereka mempunyai ekor, buku jari, dan daging cakar yang disajikan dalam roti bun panas terulung New England yang dipanggang dan dibakar dengan pilihan mentega, mayonis, atau kedua-duanya..

Pos yang dikongsi oleh ℛACH • makanan & perjalanan (@rachelwangeats) pada

10. Pound Lobster Thurston, Bernard

Buka Hari Peringatan hingga pertengahan Oktober

Sama ada anda mendaki di Taman Negara Acadia atau memeriksa Lighthouse Head Lighthouse, anda boleh mendapatkan menetapkan roll lobster anda di Thurston’s. Restoran duduk di atas dok yang menghadap ke pelabuhan, sehingga anda dapat menonton perahu lobster masuk ke dermaga sementara anda menikmati roll anda. Gulung lobster mudah tersedia dalam dua saiz dan mempunyai kuku, ekor, dan daging perut segar yang dipakai di mayo dan disajikan di atas katil selada dalam bun anjing panas panggang.

P.S. Jangan Lupakan Rumpai Ketam!

Saya akan kecewa jika saya tidak menyebutkan bahawa kebanyakan tempat yang menjual gulung lobster juga menawarkan gulung ketam. Dengan daging kepiting Maine segar yang ringan, berpakaian mayonis, gulungan ketam sering sebaik-baiknya (jika tidak lebih baik daripada) rakan lobster mereka.

Apa pendapat anda tentang gulung lobster yang sempurna? Butter atau mayo?