(Kredit imej: Facebook)

Sebagai pantai Carolina bersedia untuk Hurricane Florence, mereka yang tinggal di kawasan-kawasan yang memberi kesan mempunyai banyak masalah di fikiran mereka. Di tengah perdebatan pelan pemindahan, stok barang-barang kecemasan, dan secara amnya bersiap sedia untuk ribut, ada satu dilema makanan bagi mereka yang merancang untuk melarikan diri: Adakah kandungan peti sejuk mereka selamat untuk dimakan ketika mereka kembali?

Senario hipotetis yang dipersoalkan adalah untuk mereka yang meninggalkan rumah mereka dan akan berada dalam kegelapan berkenaan dengan berapa lama kuasa mereka keluar, jika sama sekali. Tidak tahu jika peti sejuk anda tidak aktif, atau tempoh masa ia tidak aktif, meninggalkan semua item dalam peti sejuk yang berpotensi berbahaya untuk dimakan.

Tetapi terdapat helah bagus yang akan berlaku virus yang mudah dan cerdik. Ia dipanggil tip “satu cawan”.

Laporan Negara & Hidup bahawa semua yang anda perlukan adalah mangkuk, satu cawan air, dan seperempat. Letakkan air di dalam mangkuk dan letakkan di dalam peti sejuk. Kemudian keluarkan mangkuk yang dipenuhi dengan ais dan letakkan seperempatnya. Letakkan mangkuk itu, kini diisi ais dan teratas dengan seperempat, kembali ke peti sejuk.

Sekiranya kuasa keluar, es akan mencair dan lokasi suku tahun dalam mangkuk akan berubah. Sekiranya duit syiling membuat bahagian bawah mangkuk ais, peraturan umum ibu jari adalah makanan yang tidak selamat untuk dimakan. Jika suku berada di bahagian atas atau dekat bahagian atas, maka tidak mengapa untuk mengambil kandungan peti sejuk selamat. Dan jika di suatu tempat di tengah-tengah, biarkan intuisi anda menjadi panduan. Untuk menjadi selamat, anda boleh membuang item yang dipersoalkan.

Baca lebih lanjut: Inilah Apa yang Perlu dan Dibuang Selepas Kekurangan Kuasa

Hack ini tidak dijamin menjadi tidak menentu, tetapi ia merupakan penunjuk yang baik tentang berapa lama peti sejuk dan peti sejuk anda tidak berfungsi.