Saya hampir selalu mempunyai sebotol sherry kering di dapur saya, dan tidak, ia bukan hanya untuk tippling semasa memasak. Berikut adalah beberapa sebab mengapa saya menyimpan wain yang indah, murah ini sepanjang masa:

Pertama, menyegarkan semula buku primer pada sherry: Sherry adalah wain yang diperkaya, yang bermaksud bahawa ia diperkuat dengan semangat netral, yang menjadikannya lebih tinggi dalam alkohol dan tahan lama. Sherries berkisar dari sangat manis hingga agak kering, dan sherries kering ini fenomena mesra makanan. Mereka telah membuat kemunculan tetapi mereka masih agak murah; Saya membeli sherry kering di Trader Joe kerana kurang daripada $ 7 botol.

Dan inilah sebab mengapa saya membelinya dengan kerap dan menyimpannya sepanjang masa:

  1. Sherry adalah salah satu pilihan terbaik untuk deglazing dan untuk sos – Membuat panggang atau daging babi atau dua? Mungkin ada dada ayam seared? Mempunyai banyak kebiruan berminyak yang terperangkap di dalam kuali? Tuangkan dengan sherry dan buat sos sos cepat. Perisa sherry kering melengkapkan segalanya dari daging babi hingga ayam ke kerang. Ini botol saya pergi apabila saya perlu membuat sos panam dadakan.
  2. Tidak seperti wain putih yang lain, sherry berlangsung lama – Kerana sherry diperkaya ia berlangsung lebih lama daripada sebotol anggur merah atau putih biasa yang dibuka. Gaya kering menyimpan lebih dari satu minggu di dalam peti sejuk; Saya telah menyimpan sherry manzanilla selama tiga minggu tanpa penurunan rasa yang terlalu ketara.
  3. Sherry adalah sangat baik – Seperti yang saya katakan di atas, sherry cenderung agak murah. Walaupun sherry kering yang bagus tidak akan membuat anda terlalu banyak, dan saya mendapati bahawa walaupun yang paling murah (fikir, $ 4 seperti sherry Taylor yang digambarkan di atas) boleh menjadi sangat boleh diminum. Beberapa sherri kegemaran saya masih di bawah $ 15.
  4. Sherry juga baik untuk minum – Tidak seperti sebotol wain putih murah yang boleh dibeli untuk dimasak, sherry kering yang murah juga bagus untuk diminum. (Hanya pastikan anda tidak membeli “sherry memasak” secara tidak sengaja yang mungkin mempunyai garam yang ditambah.) Sferry sherry cantik dengan salad, keju, hampir apa-apa makanan.

Itulah sebab saya kenapa sherry telah menjadi wain masakan saya. Adakah anda memasak dengan sherry? Apa yang anda mahu lakukan dengannya?

Lebih banyak mengenai sherry:
• Mengapa Sherry Adalah Luar Biasa
• Resipi: Sup Sherry-Bawang Putih dengan Paprika Salai
• Resipi: Sherry Vinaigrette
• A Safe Bet: Sherry dan Keju. Bersama-sama.

(Imej: Faith Durand)