(Kredit gambar: Roger Kamholz)

September ada di sini, dan setiap bulan baru datang lagi ahli Bar The 9-Bottle untuk mengetahui. Untuk rekap, setakat ini kami telah meneroka wiski rai, gin kering London, rum ringan, vermouth manis dan kering, dan minuman keras oren.

Keenam: minuman keras maraschino. Saya tahu pilihan ini mungkin yang paling sukar untuk dijual oleh kolumnis ini kepada anda pencinta koktail, tetapi saya benar-benar percaya ia adalah bahagian teras bar kecil namun hebat.

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Diakui, minuman keras maraschino memiliki rasa yang diperoleh, tetapi salah satu yang penting untuk komposisi berbagai koktail klasik. Sebenarnya, resipi koktel 18 atau lebih yang akan kita pelajari semasa penerokaan Bar Minyak 9, enam termasuk maraschino. Dalam erti kata lain, ia mungkin masanya untuk memberikan ini (sejenis funky) peluang.

Sejarah Maraschino Liqueur

Sejarah minuman beralkohol maraschino kembali ke sebuah bandar pesisir dengan apa yang kini Croatia moden. Zara (kini Zadar) duduk di sepanjang pantai Dalmatian yang indah, menghadap ke Laut Adriatik. Bandar ini pernah menjadi sebahagian dari Republik Venetian, dan pada masa ini dalam sejarahnya apabila keluarga-keluarga tempatan mula mengkomersialkan minuman keras buatan sendiri yang berasal dari marasca, pelbagai ceri masam yang kebetulan berkembang di kawasan itu.

Salah satu jenama yang paling terkenal dan lama – Luxardo – ditubuhkan pada tahun 1821.

Apa Rasa Maraschino Seperti?

Liqueur Maraschino tidak benar-benar merasakan seperti buah-buahan berasaskan buah biasa anda. Ia mempunyai banyak kaitan dengan bagaimana ia dibuat. Mula-mula, minuman keras maraschino jauh lebih kering daripada (bermakna tidak begitu manis), katakan, sesetengah minuman beralku yang kami sampel pada bulan Julai.

Lebih penting lagi, sebagai tambahan kepada daging dan jus, lubang ceri marasca juga memainkan peranan dalam pengeluaran: mereka dihancurkan dan dimasukkan ke dalam infusi roh. Lubang-lubang itu meminjamkan produk akhir yang seperti almond-seperti, halus yang pahit yang tidak jelas yang maraschino.

Kenapa Maraschino Menambah Sesuatu yang Unik Kepada Bar

Unsur rasa marah, yang hampir gurih profil rasa maraschino liqueur ini membawa dimensi tambahan yang berbeza kepada koktail yang sukar ditiru dengan bahan-bahan lain. Sebagai contoh, Hemingway Daiquiri akan kelihatan terlalu kering dan berasid tanpa ukuran kecil maraschino. The Beachcomber akan kekurangan twist tiki-esque memikat. Maraschino, saya berhujah, mengisi ruang pada spektrum perisa yang anda mungkin tidak diketahui wujud.

Minggu depan, kami akan menyerlahkan beberapa jenama khusus yang saya anggap membeli kukuh, tetapi sebelum perbincangan itu, perlu diingat bahawa, secara umum, minuman keras maraschino menawarkan nilai yang sangat besar kepada bartender rumah – satu lagi sebab untuk memasukkannya dalam keadaan kecil lagi Bar 9 Botol yang hebat. Praktik semua resipi yang memanggil maraschino berbuat demikian dalam dos yang sangat minima (barang-barangnya sangat berperisa, dan terlalu banyak boleh mengatasi minuman). Sebenarnya, pada paras 1/4 ounce setiap satu, minuman maraschino 750-mL boleh menyumbang kepada lebih daripada 100 koktel! Oleh itu, botol ini dipercayai menjadi salah satu yang anda hanya menaikkan sekali dalam bulan biru.