Apabila datang ke kabinet seni bina, adakah anda tahu terdapat tiga gred kerja kilang yang ditubuhkan oleh Institut Hutan Seni Bina? Gred ini mewujudkan piawaian kualiti bagi industri untuk menjelaskan niat dan harapan antara arkitek / pereka dan pekerja kilang.

Ia juga boleh berfaedah untuk pemilik untuk belajar tentang pelbagai gred kabinet. Terdapat dunia terperinci yang digariskan dalam piawaian kualiti. Kebanyakannya mungkin lebih teknikal daripada purata pemilik rumah yang ingin membimbangkan diri dengannya. Walau bagaimanapun, jika anda seorang yang benar-benar terlibat dalam reka bentuk dapur anda, mungkin berguna untuk menjadi biasa dengan standard apabila membayangkan apa yang anda inginkan untuk kabinet dapur anda.

Tiga gred adalah Ekonomi, Custom, dan Premium. Ini terpakai untuk semua kerja kilang, bukan hanya kabinet dapur. Tetapi kabinet dapur adalah satu tempat di mana kebanyakan kita menghadapi beberapa bentuk atau satu lagi kerja penggilingan di rumah. Berikut adalah ringkasan ringkas setiap gred:

Ekonomi: Ini mentakrifkan minimum tiga piawai. Toleransi tidak begitu ketat seperti dalam gred lain dan penamat tidak terkawal. Perbelanjaan kurang untuk gred ini daripada yang lain. Ini sering digunakan untuk kabinet di ruang utiliti tanpa banyak penglihatan awam.

Custom: Ini adalah gred paling biasa untuk pemasangan kediaman mewah. Toleransi lebih tegar dari gred Ekonomi dan terdapat lebih banyak kawalan terhadap banyak kemasan. Jika gred kabinet tidak ditentukan oleh pereka, ini adalah tahap kualiti yang diandaikan yang dilakukan pembuat kilang.

Premium: Ini adalah gred tinggi dolar. Ia dikhaskan untuk pemasangan yang sangat tinggi di mana kualiti lebih membimbangkan daripada ekonomi. Pintu kabinet permulaan mungkin jatuh di bawah gred ini, kerana mereka memerlukan toleransi yang tinggi untuk berfungsi dengan baik. Anda akan lebih sering mencari gred ini di meja resepsi komersial atau di dewan eksekutif, tetapi di sana adalah kabinet dapur kediaman yang dibuat kepada piawaian ini.

Ini adalah penerangan yang sangat longgar bagi setiap gred. Terdapat definisi ketat yang diterangkan sepenuhnya dalam buku standard. Sekiranya anda merancang pembinaan atau pengubahsuaian dapur tersuai atau hanya ingin mengetahui lebih lanjut tentang setiap butir-butir terperinci terakhir, sila lihat Institut Woodwork Architectural untuk maklumat lanjut.

Berkaitan: Kelengkapan Dapur Vintage: Kabinet Hoosier

(Imej: A. Fillinger Inc., AWI)