Pernahkah anda merasakan keperluan untuk mempunyai centrifuge anda sendiri? Bagaimana dengan resipi ais krim kentang atau jus limau yang dijernihkan? Selepas membaca blog ini yang ditulis oleh dua buah Institut Kuliner Perancis, anda mungkin berubah fikiran anda. Mereka meliputi avant garde masakan dengan terperinci yang luar biasa dan entah bagaimana menguruskan untuk tidak mengambil terlalu serius.

Blog adalah Isu Memasak dan ia diketuai oleh dua Institut Kuliner Perancis terbaik: Nils Norén, naib presiden masakan kuliner dan pastri dan Dave Arnold, pengarah teknologi masakan. Kedua-duanya, bersama-sama dengan pelajar FCI dan blogger lain, membawa konsep kehidupan gastronomi molekul. Fikirkan awak akan hilang? Fikir semula. Mereka memecahkan setiap topik ke dalam istilah mudah dan melakukannya dengan semangat yang begitu banyak yang anda tidak dapat membantu tetapi terus membaca.

Topik pelbagai dari cara untuk meremukkan rum dengan daun teluk sehingga suhu mempengaruhi bagaimana citarasa koktail. Laman ini termasuk primers pada nitrogen cair dan masakan sous-vide, sejenis gastronomi molekul 101 bagi kita (yang dikatakan kebanyakan kita!) Yang tidak mengetahui hidrokoloid daripada transglutaminase. Mereka mengambil setiap topik langkah demi langkah dan bahkan menerangkan kegagalan mereka di sepanjang jalan (termasuk percubaan yang tidak berjaya pada ekor memasak memasak).

Dan jika itu tidak cukup menghiburkan, terdapat halaman keseluruhan yang didedikasikan untuk sebelum dan selepas foto orang yang melakukan tembakan aquavit. Semak Jimmy Fallon!

Lawati blog mereka: Isu Memasak
Baca lebih lanjut: Isu Memasak: The Duo Di Sebalik Blog Makanan FCI di Masa

Berkaitan: Dalam Berita: Gastronomi Molekul untuk Dapur Rumah!

(Imej: Masa / Larry Busacca)