Defrost daging beku mengambil masa yang sangat lama. Saya cuba untuk mengingati untuk mengambil daging keluar dari peti sejuk dan memindahkannya ke peti sejuk dalam masa yang cukup untuk dapat memakannya apabila saya mahu, tetapi ia sangat mudah dilupakan, dan ia sangat menggoda untuk melemparkan daging dalam gelombang mikro. Tetapi saintis makanan, Costas Stathopoulos, seorang profesor di Abertay University di Dundee, mengatakan daging beku dalam microwave tidak sesuai.

Cara Yang Benar untuk Daging Cair

Cara terbaik untuk daging beku adalah untuk memindahkannya ke peti sejuk dan meninggalkannya di sana sehingga ia benar-benar dicairkan. Itulah cara yang paling selamat untuk mencairkan daging, kerana daging tidak pernah mengganggu apa yang USDA memanggil “zon bahaya,” di antara 40 dan 140 darjah Fahrenheit, di mana bakteria mula melipatgandakan dengan cepat.

Kaedah peti sejuk bermaksud daging boleh dicairkan, tetapi tidak pernah cukup panas untuk bakteria memulakan pembiakan dengan cepat, jadi lebih selamat untuk dimakan. Menurut USDA, jika anda mencairkan daging di dalam peti sejuk, anda juga boleh membekukannya lagi dengan selamat jika anda mengubah fikiran anda tanpa memasaknya, dan kemudian memakannya kemudian.

Kaedah pencairan peti sejuk juga memberikan tekstur daging yang lebih baik apabila dimasak, kerana beku menyebabkan daging kehilangan kelembapan. Apabila daging dicairkan di dalam peti sejuk, beberapa kelembapan itu perlahan-lahan diserap semula oleh serat otot. Dengan kaedah cepat pencairan, daging lebih cenderung kehilangan kelembapan itu dan rasa sedikit kering dan lebih sukar selepas ia dimasak.

Masalahnya dengan pencairan peti sejuk adalah bahawa ia benar-benar, sangat perlahan. Bahkan sesuatu yang kecil seperti payudara ayam beku boleh mengambil sepanjang hari untuk mencairkan di dalam peti sejuk.

Kenapa Anda Tidak Boleh Defrost Daging dalam Microwave

Menurut Daily Mail, Stathopoulos melancarkan episod BBC Two Di dalam Kilang itu untuk bercakap tentang keselamatan makanan, dan dia mengatakan ketuhar gelombang mikro tidak sesuai untuk mengoyakkan daging beku kerana beberapa kawasan makanan boleh menjadi hangat dan mula masak, jadi anda menghadapi risiko memakan sebahagian daging. USDA mengatakan bahawa pencairan di dalam gelombang mikro adalah selamat, tetapi kerana ia dengan cepat dapat membawa daging ke dalam “zon bahaya” di mana bakteria berkembang biak dengan cepat, daging yang dibuang dengan cara itu harus dimasak dengan segera sebaik sahaja ia dicairkan.

Profesor Stathopoulos dan USDA kedua-duanya mengatakan daging tidak boleh dibuang air panas atau meninggalkannya di kaunter pada suhu bilik, kerana kedua-dua kaedah membawa permukaan luar makanan ke dalam “zon bahaya” masih beku.

Peti sejuk mungkin yang paling selamat, tetapi ia memerlukan masa yang lama. Apabila anda benar-benar tidak sabar lama, satu lagi kaedah yang selamat dan berguna untuk mengoyakkan daging dengan lebih cepat adalah menggunakan air hangat, tidak panas. Ia jauh lebih cepat daripada peti sejuk, tetapi ia masih selamat dan tidak menghadapi risiko memasak daging sebelum dimakan.