Bandar kegemaran Anthony Bourdain di dunia adalah Tokyo, tetapi jika dia mencari pasta, dia pergi terus ke Itali. Pada episod terkenal Bourdain Tiada Tempahan, dia mengumumkan mangkuk pasta yang sederhana untuk menjadi “perkara paling besar dalam sejarah dunia,” dan ia sebenarnya sangat mudah dibuat di rumah.

Pasta kegemaran Bourdain di dunia adalah cacio e pepe, yang merupakan salah satu perkara paling mudah di dunia. Laman web rasmi Bravo TV menyebutnya “bersamaan dengan mac dan keju Itali,” dan ia tidak jauh lebih sukar daripada membuat makan malam di luar kotak biru.

Ciri-ciri khas Bourdain yang paling disukai berasal dari Ristorante Roma Sparita di Rom, di mana pasta licin, mentega, cheesy disajikan dalam mangkuk yang terbuat dari Parmesan. Ia kelihatan hebat. Semasa memerah pasta, Bourdain berkata dia akan melepaskan pengalaman seksualnya yang pertama untuk memakannya lagi.

Chef Kathy Ayer dari Odyssey Makanan Lover pergi ke Roma Sparita untuk memeriksa pasta yang dipersoalkan, dan dia menyiarkan salinan resipi mereka ke blognya. Hidangan hanya memerlukan empat ramuan berikut (lima jika anda mengira air pasta): spageti, satu sendok makan lada hitam segar, mentega, dan 1 3/4 cawan pecorino Romano keju.

Dapatkan resipi: Cacio e Pepe Diilhamkan oleh Roma Sparita dari Odyssey Food Lover

Sekiranya anda ingin menarik perhatian orang dengan membuat mangkuk Parmesan yang cantik di Roma Sparita, anda memerlukan tambahan 3/4 cawan Parmesan, tetapi Ayer memberi arahan untuk itu juga, dan ia agak mudah. Parmesan hanya hangat di dalam kuali nonstick sehingga ia cair, kemudian letakkannya di atas mangkuk agar sejuk. Ini mungkin mengambil beberapa amalan, tetapi anda boleh makan apa-apa kesilapan yang dibuat di sepanjang jalan.

Kombinasi Pecorino Romano yang tajam, masin dan lada hitam yang terang, menggigit selalu menjadi pemenang, dan ia bukan hanya untuk pasta. Cacio e pepe telah mengilhami satu tan resipi, dan sementara kebanyakan mereka tidak begitu mudah sebagai cacio e pepe pasta, banyak daripada mereka sama baiknya. Anda juga boleh membuat cookies cacio e pepe, atau popcorn popcorn.

Adakah anda suka hidangan ini juga?