Membeli-belah untuk dapur keran boleh mengelirukan untuk sekurang-kurangnya. Terdapat begitu banyak jenis dan kualiti di luar sana yang memilih satu boleh menjadi rumit – terutamanya untuk tidak ragu-ragu. Beberapa istilah mudah boleh membantu anda memulakan dan membuat anda berasa lebih selesa dalam meminta bantuan daripada jurujual, pereka anda, atau tukang paip:

Itulah HiRise Deck Mount Bridge Kitchen Faucet oleh Kohler dalam imej pertama di atas.

• “Dek gunung“bermaksud keran yang dipasang terus ke meja, bukan dinding atau sinki itu sendiri.

• “Jambatan“bermakna bahawa tuil dan keran itu sendiri semua cabang dari satu bahagian, yang memerlukan hanya dua lubang di meja countertop bukannya tiga.

Beberapa istilah lain yang mungkin anda hadapi (atau cari) ketika berbelanja untuk keran dapur:

Pemegang tunggal: Satu pemegang mengawal kedua-dua suhu dan tekanan air. Ini adalah jenis kawalan dapur yang paling biasa digunakan hari ini. Banyak pegangan tunggal mengendalikan keran itu sendiri, yang bermaksud hanya satu lubang di countertop yang diperlukan untuk pemasangan.

Tarik keluar: Faucet dapur pullout menggabungkan penyembur ke dalam keran itu sendiri. Hos yang fleksibel membolehkan anda menarik penyembur keluar dari hujung paip untuk digunakan. Ia menarik kembali ke keran apabila tidak digunakan.

Lubang Satu, Dua Lubang, Tiga Lubang: Bilangan lubang yang diperlukan di kiraan meja untuk pemasangan keran. Ini boleh menjadi sangat penting jika anda menggantikan keran di kaunter meja sedia ada.

Jika anda berfikir tentang membeli dan memasang keran baru, lihatlah pengalaman kami melakukan ini di sini:

• Cara Ganti Keran Dapur

Berkaitan: A Look at Countertop Edge Profiles

(Gambar: Annie Schlechter / Country Living)