Giada De Laurentiis adalah salah satu pakar makanan Itali yang paling terkenal di Amerika Syarikat. Dia dilahirkan di Itali, keluarganya tinggal di sana, dan dia pergi ke Itali banyak. Dia pergi ke semua bandar besar dan tempat terkenal, sudah tentu. Dia berkata dia suka pizza bianco di Rom dan gelato di Florence.

Tetapi terdapat banyak lagi ke Itali daripada hanya pemandangan terkenal di dunia dan kawasan pelancongan yang popular, dan Giada bersemangat dengan subjek Sicily dan pinggir Naples, yang dikatakannya adalah wilayah paling terancam di Itali.

“Sicily adalah bahagian Itali yang belum ditemui yang orang ramai tidak sering pergi, dan kemudian pinggir Naples,” katanya dalam temu bual baru-baru ini New York Times. “Kerajaan tidak membelanjakan banyak wang untuk pelancongan di sana, tetapi dengan jujurnya ada beberapa makanan terbaik, pasar petani terbaik.”

Saya dengan Giada. Sesiapa yang pergi ke Itali untuk makanan itu akan mencuba untuk menyertakan Sisilia dalam jadual perjalanan mereka. Atau langsung menuju ke sana dan menghabiskan sepanjang waktu makan rasa yang berbeza dari granitas dan kagum tentang betapa berbezanya buah badam dan lemon di Sisilia. Semua makanan Itali baik, tetapi Sicily mungkin adalah kegemaran saya.

“Apa yang membezakan masakan Sicily dari kawasan lain adalah pengaruh Afrika Utara,” jelas Giada di Festival Sicilian San Diego beberapa tahun yang lalu. “Mereka menggunakan rempah yang berlainan dan banyak kayu manis, dan di Sicily mereka banyak menggoreng.”

Satu jawatan yang dikongsi oleh Giada DeLaurentiis (@giadadelaurentiis) pada

Perkampungan Naples adalah kegemaran khusus untuk Giada, yang mengatakan keluarga kakeknya mempunyai kilang pasta di luar Naples – tetapi bukan jenis “kilang” yang kebanyakan orang memikirkan ketika mereka mendengar kata.

“Keseluruhan kawasan itu adalah semua kilang pasta, tetapi apabila saya mengatakannya, anda tidak boleh memikirkan kilang seperti yang anda fikirkan kilang di Detroit,” jelasnya. “Fikirkan bangunan, dan sebahagian bangunan yang mereka buat pasta sepanjang hari, mereka menggantungnya di atas bumbung, OK, seperti di garisan baju, dan kemudian mereka tinggal di bangunan yang sama, ada blok dan blok itu.”

Itu jenis ketukangan adalah sukar untuk datang pada hari ini, tetapi Giada memberitahu Masa bahawa kilang pasta Setaro masih dikendalikan seperti itu, di bangunan yang sama, dan masih menjual jenis pasta kakeknya dan adik-beradiknya yang digunakan untuk menjual pintu ke pintu di Itali.

“Ini fenomenal, mereka tidak mempunyai mesin moden – ia dipotong dengan pemotong gangsa – jadi mereka tidak boleh membuat apa-apa, tekstur, rasa, saiz, bentuk, mereka semua sangat unik,” katanya..

Apa makanan Itali kegemaran anda?