(Kredit imej: Megan Gordon)

Sama ada anda seorang pemungut yang benar atau hanya suka mengambil buku masakan lama di kedai-kedai garaj atau kedai-kedai simpanan setiap kali dan kemudian, ada beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk memelihara penemuan anda selama bertahun-tahun yang akan datang. Sesetengah orang sebenarnya suka gunakan buku masak vintaj mereka di dapur, sementara yang lain lebih suka menyimpannya dengan selamat untuk mengekalkan nilai mereka.

Terlepas dari pendekatan anda ke buku masak vintage anda, semua orang boleh mendapat manfaat dari beberapa petua profesional untuk menjaga buku mereka sehingga sekilas ini ke masa lalu akan mengagumkan rak kami untuk bertahun-tahun yang akan datang.

Dua Pakar Cookbook Berat Dalam

Saya memutuskan untuk memanggil Celia Sack of Omnivore Books di San Francisco, CA, serta Bonnie Slotnick dari Bonnie Slotnick Cookbooks di New York City untuk mengetahui lebih lanjut mengenai menjaga buku masakan vintage, dan kedua-duanya memberi saya pengambilan mereka.

Yang Jenis Pemungut Cookbook Adakah Anda?

Secara umum, terdapat dua jenis orang yang membeli buku masak vintaj: pengumpul, dan orang yang hanya suka buku masakan dan suka untuk menggunakannya. Dan itulah sebabnya mencari buku masakan vintage murni agak jarang, kerana ramai orang menggunakan (atau menggunakannya) – seperti buku kanak-kanak, nota Sack.

Slotnick bersetuju, menyebut bahawa buku masak tidak semestinya pertaruhan yang baik sebagai pelaburan kewangan, walaupun sesetengah orang berfikir bahawa mereka adalah: “Jika itu jenis pemungut anda, mereka bukan buku yang harus anda kumpulkan,” dia menasihati . “Jika anda mahu buku-buku mengekalkan nilai mereka, maka anda hanya menguncinya dalam peti keselamatan … jika anda mahu benar-benar gunakannya, jangan beli buku masakan asli di atas dolar. ”

Dua Perkara yang Harus Dilakukan Ketika Membeli Buku Besar Vintage

Apabila anda membeli buku masakan vintage, ada beberapa perkara segera yang anda boleh lakukan atau cari untuk membantu melindungi mereka dan memelihara nilai mereka.

1. Keluarkan nota dan kliping akhbar.

Pertama, anda tahu sedikit potongan akhbar atau nota yang kadang-kadang anda akan terjaring di antara halaman? Walaupun sering sangat menarik, mereka akhirnya boleh meninggalkan tempat gelap di muka surat buku, jadi Sack mengesyorkan mengeluarkannya dan mencari lengan plastik yang berasingan bagi mereka.

2. Pastikan jaket habuk.

Dia juga menggalakkan pembeli dan pengumpul untuk tidak membuang jaket debu, kerana mereka benar-benar sebahagian daripada apa yang menjadikan buku itu berharga. Kes pada titik: Edisi pertama Menguasai Seni Masakan Perancis boleh pergi untuk sekitar $ 500 tanpa jaket, sedangkan ia mungkin akan menjual sekitar $ 1500 dalam keadaan baik dengan jaket.

(Kredit imej: Megan Gordon)

Bagaimana Mengurus Buku Cookbook Anda Lebih Masa

Di luar petua cepat ini, perkara-perkara besar yang perlu diperhatikan dalam memelihara buku masakan vintaj anda dari masa ke masa adalah haba, cahaya, kelembapan, dan pengendalian, maka mari menyelam dengan beberapa langkah berjaga-jaga yang mudah yang boleh anda ambil di rumah untuk membantu mengekalkan integriti anda mendapati.

1. Bagaimana untuk menyimpan buku masakan antik anda.

Susu mengesyorkan supaya buku anda di dalam bilik atau ruang yang tidak mendapat banyak cahaya matahari langsung kerana duri boleh menjadi pudar, dan jika ia terbuat dari kulit mereka boleh menjadi agak kering dan retak. Dia mencatatkan bahawa jika anda prihatin untuk memelihara nilai buku anda, pudar tulang belakang boleh menjejaskan nilai jualan semula dengan amat.

Nampaknya godaan yang hebat dengan buku masakan vintage adalah sebenarnya menyimpannya di dapur; Slotnick menggesa pembeli tidak melakukan ini, kerana anda benar-benar mahu menghindarkan mereka dari cahaya, haba, dan kelembapan (yang dapurnya mempunyai banyak ketiganya). Sack mengesyorkan supaya buku-buku di atas rak buku dan memastikan mereka tidak terlalu sibuk bersama kerana ia sukar untuk menarik mereka keluar, dan kerosakan boleh berlaku di tulang belakang jika mereka memerlukan terlalu banyak menggosok dan menggeliat.

2. Bagaimana untuk mengendalikan buku anda.

Sekarang kita tahu di mana untuk menyimpan buku masakan kami, penting untuk membincangkan cara terbaik untuk mengendalikannya. Sack mengesyorkan bahawa apabila anda mencapai buku vintaj, anda ingin memastikan anda tidak mengeluarkannya dari bahagian atas tulang belakang, tetapi sebaliknya sampai ke bahagian belakang buku dan menolaknya ke arah anda. Dengan cara ini, tidak ada peluang untuk merosakkannya. Slotnick bersetuju, kerana tidak menyimpan buku terlalu ketat; anda hanya menolak buku-buku di kedua-dua belah buku yang anda mahu, supaya lebih mudah untuk diambil.

Sebaik sahaja anda telah mendapat buku itu dari tempat penghormatannya dan bersedia untuk memasak sesuatu dari itu, anda ingin mengelakkan menyentuh halaman sementara sebenarnya memasak. Slotnick mengesyorkan mendapatkan sekeping plexiglass atau kaca untuk melindungi dan melindungi halaman di dapur. Kebanyakan orang, pengumpul atau tidak, tidak mahu mendapatkan tangan lembap atau adunan kue pada halaman buku vintaj mereka.

(Kredit imej: Megan Gordon)

3. Lindungi penutup tersebut!

Sama ada buku anda datang dengan jaket habuk atau tidak, kedua-dua Sack dan Slotnick bersetuju bahawa penting untuk menutup buku itu entah bagaimana. Slotnick menjual buku-buku beliau dengan jaket plastik, yang dia akui bahawa beberapa pelanggan tidak suka rupa (dan mungkin pulang ke rumah dan parit), tetapi ia berfungsi sebagai tujuan melindungi buku dari banyak faktor persekitaran yang sengit, iaitu cahaya. Perisai mengesyorkan bahawa pelanggan dapatkan penutup acetate (ini datang dalam gulungan dan anda membuat jaket debu darurat daripada mereka) untuk buku lama tanpa jaket habuk.

Jika buku anda mempunyai jaket habuk sudah, penutup jaket akan menjadi idea yang baik (Sack mengesyorkan sebuah syarikat yang dipanggil Demco untuk ini); mereka datang dalam ketinggian yang berbeza (9 “untuk novel tipikal, 10” untuk lebih banyak buku masakan umum, dan 12-14 “untuk buku masakan yang lebih besar) dan akan benar-benar membantu jaket debu anda daripada dipakai.

4. Bagaimana untuk membersihkan dan membaiki buku vintaj anda.

Sekiranya sesuatu berlaku kepada buku vintaj anda, anda sebenarnya tidak mahu cuba membaikinya sendiri. Banyak produk di kaunter (pelekat, pita Scotch, dll) bukan arkib dan boleh melakukan lebih banyak kerosakan daripada yang baik. Sekiranya pengikatan mula runtuh dan anda benar-benar peduli dengan buku itu, Slotnick menggalakkan pelanggan untuk membawanya ke penjilid buku dan melihat tentang mendapatkannya tetap.

Bagi pembersihan buku anda, dia mengesyorkan bermula dengan perkara yang sangat sederhana: “Jika anda ingin menghapus sesuatu daripada semanggi berkilat, gunakan sedikit air atau sabun yang paling lembut. Jangan Windex atau bahan kimia lain di dalam buku yang anda sayangi.”

(Kredit imej: Megan Gordon)

5. Bagaimana untuk menjaga buku anda di dapur.

Saya bertanya kepada kedua-dua wanita apa nasihat mereka untuk orang yang sebenarnya mahu memasak dari buku masakan mereka yang vintage di dapur. Sack tertawa, sambil menyatakan “Peraturan saya adalah untuk mendapatkan dua!” Sudah tentu dia menyedari ini tidak selalu boleh dilaksanakan (untuk dirinya sendiri atau orang lain) dan memahami ia bukan penyelesaian yang paling praktikal, jadi dia juga mengesyorkan menulis resipi atau fotokopi itu bukannya memasak secara langsung dari halaman itu sendiri.

Slotnick bersetuju bahawa fotokopi sekali (anda tidak mahu keterlaluan, kerana ini boleh, mula merosakkan halaman) dan meletakkan salinan resipi yang anda teruja dalam pengikat adalah taktik yang hebat. Jika anda memutuskan untuk menggunakan buku di dapur, sentiasa keluarkan jaket habuk sebelum berbuat demikian.

* * *

Saya harap tip-tip ini memberi anda sesuatu untuk difikirkan tentang masa depan anda melihat jualan garasi – atau hanya menatap rak simpanan vintage anda dan memikirkan betapa bahagia dan sihat mereka berada di rak.

Saya sebenarnya memasak dari buku masakan saya di rumah, tetapi saya juga tidak mempunyai apa-apa yang terlalu berharga dan menyukai perbuatan membalik-balik laman buku masakan lama, mengetahui bahawa nenek saya melakukan dekad yang sama sebelum ini. Saya kini bersyukur kerana mempunyai tip-tip hebat untuk memastikan bahawa cucu-cucu saya sendiri boleh melakukan perkara yang sama.