Kajian Princeton telah menilai kolej selama lebih dari dua dekad untuk segala-galanya dari asrama untuk makan. Dalam senarai 2017 untuk makanan kampus yang terbaik – yang meninjau 137,000 pelajar di 382 sekolah menengah – University of Massachusetts-Amherst adalah sekolah nombor satu, diikuti Bowdoin College, Washington University di St. Louis, St. Olaf College, dan James Madison University.

Satu tema umum yang diperhatikan oleh Princeton Review di kalangan kebanyakan kolej adalah semakin pentingnya makanan sebagai faktor membuat keputusan untuk pelajar.

“Dalam meneliti panduan kami untuk membantu pelajar sekolah menengah menentukan kolej terbaik untuk mereka, kami telah mengetahui bahawa makanan menjadi faktor yang semakin penting dalam proses membuat keputusan mereka,” kata pengarang utama The Princeton Review, Rob Franek. “Perkhidmatan Makanan College telah membuat usaha luar biasa untuk meningkatkan pengalaman makan pelajar dan juga mendidik mereka tentang makanan yang mereka makan.”

Sebenarnya, apabila datang ke arah trend makan kampus, menyediakan pelajar dengan makanan yang sihat dan mampan semakin penting. Kolej-kolej juga memberi tumpuan kepada mendidik pelajar dan menjadikan mereka sebahagian daripada proses itu. Ini menerjemahkan ke dalam sekolah menampung pilihan pemakanan seperti vegan, bebas gluten, dan bebas tenusu.

Ambil St Olaf College, yang menjadikan segala-galanya dari awal dan menggunakan ramuan sumber tempatan, atau Bowdoin College, yang telah berpisah dengan lemak trans dan sirap jagung.

“Setiap sekolah yang diiktiraf untuk ‘Makanan Kampus Terbaik’ oleh The Princeton Review patut dipuji kerana tumpuan mereka pada santapan yang lazat, sihat, dan lestari,” kata Franek. “Ketika saya melakukan perjalanan di seluruh negara, mengunjungi sekolah-sekolah dan menghadiri majlis-majlis makan istimewa, saya terpesona oleh pemikiran dan perhatian bahawa Perkhidmatan Makan meletakkan makanan dan mendidik pelajar tentang makanan. Ini adalah beberapa trend yang kita lihat.”

Tahun-tahun kolej membentuk kehidupan pelajar. Oleh itu, hubungan mereka dengan makanan boleh dipengaruhi oleh pilihan yang mereka terima di universiti mereka.