(Kredit imej: Joe Lingeman)

Deb Perelman selalu menjadi tukang masak yang saya inginkan. Resipi beliau di Smitten Kitchen semak semua kotak untuk apa yang saya ingin buat pada mana-mana hari minggu yang diberikan – menghiburkan, didekati, lazat, dan hanya sedikit istimewa. Dia mempunyai ketulusan dalam penulisannya, tetapi dia tidak melampauinya seperti blogger makanan. Ketika saya pertama kali memulakan laman webnya ketika saya di kuliah, seorang pemula yang benar-benar baru, dia membuat saya percaya bahawa saya boleh membuat kue yang paling lazat di planet ini, atau ya, sup dengan 44 ulas bawang putih adalah sesuatu dalam genggaman saya.

Perelman adalah salah seorang penulis blog makanan asal. Beliau memulakan tahun 2003, dan telah menerbitkan dua buku masakan sejak itu, termasuk yang paling baru Dapur Smitten Setiap Hari: Triumphant dan Unfussy Kegemaran Baru, yang saya telah perlahan-lahan membuat jalan saya. Dan seperti dia didekati saya sebagai tukang masak muda, resipi barunya membuat saya terinspirasi di dapur.

Kami baru-baru ini mempunyai peluang untuk melawat Perelman di dapur Kampung Timur dan bercakap dengannya tentang resipi yang dia buat pada malam minggu sibuk untuk keluarganya. Anda akan mahu membuat setiap orang yang dia sebutkan.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Apakah Strategi Makan Malam Anda??

Di rumah saya, makan malam dihidangkan segera 6 p.m. setiap malam. Saya tersenyum membawa keseimbangan pemakanan seimbang, kursus CSA-keagak ke meja, mengetahui bahawa anak-anak saya (berumur 2 dan 8) akan bersorak apabila melihat saya telah mencuba sesuatu yang baru kerana kanak-kanak pada akhir hari yang panjang menjadi kanak-kanak tidak apa-apa jika tidak berdaya tahan dan berfikiran terbuka terhadap perkara-perkara baru. Sama seperti ia sentiasa kelihatan di Instagram.

Ya, saya bercanda, walaupun, untuk bersikap adil, saya berusia 8 tahun adalah pemakan yang cukup baik. Menjadi lapan, dia mungkin lebih suka mempunyai pizza atau pasta atau anjing panas sepanjang malam minggu ini, tetapi dengan sedikit meyakinkan (batuk: mengemis / menyuap), dia biasanya mencuba dan memanaskan makanan baru. Suami saya, bukan sahaja suka kebanyakan perkara, tetapi juga cukup pintar untuk mengetahui bahawa semua makanan orang lain yang memasak untuk anda sepatutnya dipenuhi dengan ucapan terima kasih. Saya rasa seperti ini 75% “dalam” menjadikannya sangat mudah bagi saya untuk memasak yang saya suka – bereksperimen dengan hidangan baru dan jarang membuat hidangan yang sama dua kali dalam setahun.

Oh, maaf, adakah saya lupa menyebutkan seseorang? Seorang kanak-kanak berusia 2 tahun? Lihat, setiap keluarga mempunyai anak yang tidak makan dan, lo, blogger makanan tidak kebal. Apa yang ibu bapa lakukan? Terimalah? Berunding? Mengancam? Gua dan buat makan berasingan? Masukkan penyumbat telinga dan teruskan dengan hidangan anda seolah-olah tiada pembangkang yang sangat bersuara telah dibangkitkan? Biarkan orang lain memberitahu anda apa yang perlu dilakukan atau mencaci anda kerana melakukan kesalahan itu (mereka akan)? Cara saya adalah untuk memberi tumpuan kepada 75 peratus itu.

Jika kita kebanyakan makan kebanyakan perkara yang saya buat, dan kanak-kanak itu terdedah kepada pelbagai makanan yang kadang-kadang dia bau atau berfikir tentang menggigit sebelum menolak secara terang-terangan, kita sedang baik-baik saja, bukan? Saya fikir kita sedang baik-baik saja. Saya juga memberi tumpuan kepada perkara ini: Dia sering menjadi salad! Dan dengan itu, kami mempunyai salad dengan setiap hidangan. Dan kadang-kadang sebotol kismis atau pakej blueberry, juga, demi keharmonian makan waktu.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

A Week of Dinners dari Deb Perelman

Berikut adalah lima makan Malam Deb yang dibuat untuk keluarganya pada hari biasa, sibuk semalam.

(Kredit imej: Dapur Smitten)

1. Lembaran Pan Chicken Tikka

Fluorescent pewarna bebas, tikka ayam ini adalah ode saya untuk makan pan lembaran, ini di atas katil kembang kol dan kentang, berkhidmat betul-betul di kuali. Kami sangat menyukai rasa ini, setiap kali saya membuat ini, separuh sayuran tidak membuatnya ke meja makan kerana suami saya dan saya memetik mereka.

Selama bertahun-tahun, saya yakin bahawa anak-anak saya tidak akan menjadi rempah-rempah India yang kuat dan ternyata saya salah (dalam kes berusia 8 tahun) dan pada asasnya tidak dihargai atau ditolak daripada apa-apa lagi (dalam kes kanak-kanak berusia 2 tahun) dan saya suka tahun-tahun yang agak rempah-rempah itu kembali seperti yang dilakukan, kerana hidangan seperti ini sepatutnya diulangi.

(Kredit imej: Dapur Smitten)

2. Kacang Pizza

Saya suka memikirkan ini sebagai kaya sayur-sayuran (tetapi tidak terlalu berat, sekiranya anda cuba menarik minat yang ragu-ragu) ziti panggang di mana ziti digantikan oleh kacang gergasi dan ada salad sayur-sayuran di dalamnya juga. Walaupun ia baik, kami sering berkhidmat dengan roti bawang putih untuk rayuan mewah / kanak-kanak tambahan.

Bonus: Ia berfungsi dengan baik dari peti sejuk atau peti sejuk.

(Kredit imej: Dapur Smitten)

3. Butternut Squash Galette

Galette ini dengan skuasy panggang, bawang karamel, keju, dan bijak, semuanya dalam kerak yang diperkaya yogurt adalah kejutan yang menyenangkan pada satu malam (atau sebagai pembuka selera untuk makanan bercuti). Ia agak memanjakan, jadi kami sentiasa pastikan untuk mempunyai salad hijau besar dengannya. Anak-anak menyukainya (ya, secara ajaib, kedua-duanya) dan pada dasarnya tidak jatuh sehingga saya buat sekali.

(Kredit imej: Dapur Smitten)

4. Cendawan Farro / Barley Sup

Farro cendawan ini (yang anda boleh dengan swap dengan barli yang lebih tradisional) adalah salah satu sup yang paling sering kita kerjakan di rumah. Ia mempunyai keamatan dan kedalaman rasa yang kelihatan mustahil dari timbunan sayuran dan biji-bijian, dan ia dilakukan dalam satu jam. Kadang-kadang, kebanyakannya untuk anak-anak, tetapi kami tidak keberatan, kami mengambil sebuku roti Gruyère dari roti apabila kami membuat ini (hanya satu kepingan nipis), dan kami selalu melayaninya dengan salad terlebih dahulu.

(Kredit imej: Dapur Smitten)

5. Buah-buahan setiap hari

Buah bakso saya adalah satu mangkuk, satu periuk, tidak digoreng, dan mempunyai banyak rasa sehingga mereka berfungsi sebagai hidangan mandiri dengan salad. Jika kita tidak membuat mereka dengan spageti, kita mungkin melakukannya dengan polenta Parmesan atau, ya, kadang-kadang roti bawang putih juga bermain di sini.

Terima kasih banyak untuk berkongsi minggu makan malam dengan kami, Deb! Mahu memulakan perancangan makan untuk keluarga anda? Inilah panduan berguna kami.