(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Dengan ketibaan Julai, The 9-Bottle Bar melintasi titik separuh jalannya, mengalihkan tumpuan dari botol nombor empat dalam trim kami, briged yang tidak masuk akal kepada botol nombor lima. Dibincangkan sehingga tarikh: wiski rye, kering gin London, vermouth manis, dan rum ringan.

Sekarang kita mengalih perhatian kita kepada minuman keras oren, ramuan pencampuran yang kerap dijangkau kerana fajar koktel.

Apa itu Orange Liqueur?

Liqueur oren, yang membuat penampilan dalam resipi 9-Bottle Bar minggu lalu, untuk koktel XYZ 1930-an-vintaj, sekaligus sangat mudah dan sangat sukar dijelaskan. Di satu pihak, ia adalah apa yang ia suka: minuman beralkohol oren.

Biasanya, minuman keras diklasifikasikan sebagai semangat yang telah dipanen, dan minuman jingga oren sesuai dengan deskripsi tersebut. Liqueur oren hari ini mempunyai pelbagai jenis asas semangat, dari cognac Perancis yang berasaskan anggur kepada rum kepada semangat bijirin neutral lama (pada dasarnya vodka).

Sebaliknya, beberapa istilah yang berkaitan dengan minuman keras oren menyukarkan pemahaman kita tentang kategori roh ini. Anda mungkin tertanya-tanya, Apa itu curaçao? Dan apa yang membezakan curaçao dari triple sec, atau adakah mereka perkara yang sama? Maklumat sejarah mengenai perkara ini tidak banyak, dan tidak banyak panduan. Tetapi ada beberapa fakta penting yang kita tahu.

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Apa Perbezaan Antara Curaçao & Triple Sec?

Walaupun kedua curaçao jeruk dan triple sec adalah jenis minuman beralku oren, kedua-dua istilah tidak sama sekali boleh ditukar ganti – sekurang-kurangnya dengan definisi yang diterima umum (namun longgar dan tidak diatur).

Curaçao mendapat namanya dari pulau di lepas pantai Venezuela, di mana Sepanyol menanam buah jeruk Valencia berikutan kedatangan mereka dari Eropah. Pulau ini kemudiannya menjadi milik Belanda. Buahnya jelas tidak banyak makan, disebabkan oleh iklim kering, dan dari masa ke masa jeruk yang semakin lasak di pulau itu diketahui oleh nama lain: Laraha. Pecah aromatik dari oren liar dewasa ini, apabila kering, akan akhirnya membuktikan rasa yang popular untuk semangat kembali di Dunia Lama. Ini adalah bagaimana curaçao mungkin dilahirkan. Anda mungkin menjangkakan bahawa produk yang dilabel “curaçao” harus memasukkan oren dari pulau itu, tetapi tidak ada peraturan sedemikian.

Triple sec mungkin berasal dari Perancis sebagai gaya curaçao jeruk. Sec bermakna “kering” dalam bahasa Perancis, dan, manakala maksud “triple” dalam nama kekal dalam pertikaian, triple secs diketahui lebih kering (iaitu, kurang manis) dalam gaya daripada curaçaos (mengarahkan beberapa untuk mempercayai bahawa “tiga “dimaksudkan untuk mencadangkan tiga kali sebagai kering).

Cointreau, antara jenama minuman keras jeruk yang paling terkenal, adalah gaya tiga kali ganda, walaupun ia tidak dilabelkan seperti itu. Grand Marnier, kelas berat lain dalam kategori itu, berada di kem pelukis yang sedikit manis.

Banyak jenama lain mengisi pasaran semasa, serta spektrum rasa, untuk minuman keras oren. Produk terdiri daripada pedas dan pahit dan terasa dengan baik di dalam manis mereka, untuk memakan dan sirup dan tidak pahit sama sekali. Dan saya rasa dari perbandingan itu anda boleh meneka di mana pilihan saya terletak.