Golden, mellow, dan manis, teh krim ais membuat minuman yang indah pada hari yang hangat. Sangat cantik yang boleh kita bayangkan menghidangkannya kepada ibu pada Hari Ibu, atau di mana-mana perayaan musim bunga.

Kembang bunga kekwa bunga tidak kelihatan sangat mengagumkan, tetapi apabila mereka jatuh ke dalam air, kelopak mengembang, melepaskan aroma yang halus mereka. Rasanya sedikit manis dengan nota madu herba dan warnanya berkisar dari pucat hingga kuning terang. Tisane boleh dihidangkan panas atau sejuk, dan kami terutamanya menikmati minuman itu sejuk dengan hidangan musim bunga yang ringan. (Herbalists Cina menganggap tunas bunga menjadi penyejuk dan menggunakannya untuk merawat demam, sakit tekak, dan penyakit yang berkaitan dengan haba.)

Untuk membuat teh kekwa ais, bawa satu cawan air ke dalam mendidih, kemudian tambah satu sudu bunga krisan kering dan reneh selama dua hingga lima minit (semakin lama ia simmers, kuat rasa dan warna). Masukkan gula atau madu secukup rasa (pilihan) dan kacau untuk dibubarkan. Keluarkan dari haba, ketegangan, dan berkhidmat sejuk. Anda juga boleh menambah satu sendok teh berry goji ke teh mendidih untuk memberikan sedikit pecahan rasa masam manis.

Belilah itu: Chrysanthemum Bud Bud, $ 11 di Pick Bird

Berkaitan: Sorrel, Bissap, Jamaica: Hibiscus Tea Around the World

(Imej: Emily Ho)