(Kredit gambar: Mahasuci Coklat Penawar)

Saya mempunyai pengakuan: Saya suka coklat susu. Ia adalah cinta pertamanya, dan selalunya pilihan saya – tetapi sebagai seorang penulis yang pakar dalam coklat, itu adalah fakta yang saya hanya berbisik untuk menutup teman setelah memastikan bilik itu tidak diserang. Sehingga kini. Ia adalah masa untuk keluar.

Selama bertahun-tahun coklat susu telah mendapat batang. Malah, selama bertahun-tahun anda tidak dianggap sebagai chocoholic yang serius jika anda makan apa-apa dengan susu di dalamnya. “Saya hanya makan coklat gelap,” setiap kekasih cokelat sombong telah berkata kepada saya pada satu ketika. Seolah-olah mereka berfikir “gelap” sememangnya bermaksud “baik,” dan “susu” sememangnya bermaksud “rendah diri” – seperti dalam, “bagaimana anda boleh memalukan perkataan ‘coklat’ dengan makan perkara yang menjijikkan?

Sudah tentu, terdapat masalah kesihatan keseluruhan. Coklat gelap mengandungi lebih banyak antioksidan, polifenol, dan flavanol daripada banyak buah. Tetapi, apabila protein susu diperkenalkan ke dalam persamaan, badan kita tidak dapat menyerap sebatian baik untuk anda.

Tetapi masalah sebenar tidak ada kaitan dengan kesihatan – kerana, jujurlah, anda tidak benar-benar makan coklat kerana ia memberi manfaat kepada kesihatan anda. Seperti yang dikatakan oleh Fruition Chocolate, Bryan Graham, “kebanyakan coklat susu adalah manis, dengan coklat yang sangat sedikit di dalamnya.” Ahli sejarah makanan dan pakar coklat Alexandra Leaf bersetuju. “Kebanyakan susu coklat bahawa orang biasa akan terdedah kepada cokelat susu yang berkualiti rendah dan komersial,” katanya.

Tetapi jika ia dibuat dengan baik, coklat susu boleh rasa hebat! Jika anda mula dengan kacang kakao yang berkualiti, perlakukan mereka dengan berhati-hati, dan tambah gula dan serbuk susu yang berkualiti, anda boleh membuat bar yang hebat – satu dengan lebih banyak atau lebih banyak rasa daripada mana-mana coklat gelap. “Coklat susu,” pakar Clay Gordon menulis dalam Discover Chocolate, “adalah Zinfandel putih dari dunia coklat: Ia tidak mendapat penghormatan yang patut.”

Tetapi sekarang semua itu berubah kerana susu coklat sejuk sekali lagi. Pembuat kacang-bilah Amerika telah mula mencipta bar coklat “susu gelap”, dan mereka sangat lazat. Tetapi tunggu, mari buat seminit: Adakah saya hanya meniup pikiran anda?

Bagaimana coklat boleh menjadi gelap dan susu?

Soalan yang baik. Secara teknikal, “coklat gelap” tidak bererti apa-apa. Ia tidak mempunyai definisi rasmi, menurut USDA. Sebaliknya ia sebenarnya sebahagian daripada istilah payung “coklat manis”, yang boleh merangkumi sehingga 12 peratus pepejal susu. Ya, tenusu dalam coklat gelap!

Bar susu “bar hitam” ini pada umumnya mengandungi peratusan lebih tinggi koko daripada bar susu tradisional – biasanya sekitar 60 peratus, berbanding dengan 30 peratus. Mereka biasanya berasa lebih ringan dan berkerumun daripada bar coklat gelap yang lebih murni, tetapi dengan segala kerumitan.

Malah chocoholics gelap yang paling cerah akan datang, termasuk ibu saudara saya. Baru-baru ini saya memberi makcik dan paman saya dua batang coklat, satu coklat gelap asal untuk dia dan satu susu gelap dengan fleur de sel untuknya. Mak Cik saya, yang menyangkal idea susu dalam merawat selepas makan malam, entah bagaimana sengaja cuba bar susu gelap. Keputusan itu? Dia berkata ia telah menukar gagasannya tentang apa susu coklat.

Mahu menjelajah sebelah susu gelap? Cuba bar dari salah seorang pembuat artisan ini.

Fruition

Pembuat Bryan Graham menawarkan dua coklat susu yang mencekam sepanjang tahun: coklat coklat mentega coklat dan susu gelap dengan fleur de sel. Beliau juga menawarkan dua coklat keluaran terhad: cokelat susu gelap Marañon, dan susu gelap larva bourbon.

Patric

Bar susu gelap yang ditandatangani dari pembuat Alan McClure akan menyia-nyiakan anda dengan kelembutannya, sementara masih meyakinkan anda bahawa ia memang coklat yang serius.

Askinosie

Sebaik sahaja anda mencuba coklat susu gelap Shawn Askinosie pembuat dengan fleur de sel, anda tidak akan pernah kembali. Juga tekan susu gelap dengan susu kambing untuk merawat terik.

Tcho

Pergi ke susu sekolah lama dengan baik dengan bar “klasik” California dan bar “koko” peratusan yang lebih tinggi, atau rasa twist pada asalnya dengan “mokacchino” (coklat susu dengan kopi Blue Bottle).

Castronovo

Pilih satu atau kedua-dua tawaran susu yang lazat dari Denise Castronovo: Sierra Nevada, susu gelap Colombia dan susu gelap Honduras dengan fleur de sel.

Penawar

Syarikat coklat yang berfokuskan kesihatan menggunakan biji Ecuador di semua barnya, termasuk susu klasiknya dan jenis susu strawberi yang suka bermain.

Bonnat

Sementara yang lain dalam senarai ini adalah semua orang Amerika, cuba coklat gaya Perancis (berfikir lebih banyak mentega koko dan mulut creamier) seperti susu gelap Bonnat Surabaya untuk perubahan pesat.