Memutuskan di mana untuk meletakkan pai sisa selalu menjadi rumit untuk saya. Di satu pihak, saya suka meletakkan semua di dalam peti sejuk untuk berada di tempat yang selamat, tetapi kalkun Turki dan hidangan sampingan biasanya juga berjuang untuk ruang angkasa. Sebaliknya, saya tertanya-tanya jika saya merosakkan tekstur pai tertentu dengan menyejukkan mereka apabila kebanyakan orang hanya akan meninggalkan mereka di kaunter.

Jadi apa jawapannya? Inilah panduan kepada tiga jenis pai utama dan sama ada mereka boleh ditinggalkan atau harus didinginkan. Dan ya, anda juga boleh membekukan sebahagian daripada mereka. Baca terus untuk mengetahui yang mana!

Chai-Spiced Banana Cream Pie

(Kredit imej: Megan Gordon)

Custard, Cream, Mousse, dan Chiffon Pies

  • Dinginkan? Sentiasa pastikan pai ini disejuk sehingga anda bersedia untuk berkhidmat, terutamanya jika ada krim disebat di atas. Pai ini boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga empat hari.
  • Beku? Pai ini tidak membeku dengan jayanya, jadi jangan risau. Memakan!

Pai Labu

(Kredit imej: Emma Christensen)

Pai yang mengandungi Telur dalam Pengisian (Labu, Pecan)

  • Dinginkan? Sentiasa pastikan pai ini disejuk, walaupun anda boleh memanaskannya untuk berkhidmat. Pai ini boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga empat hari.
  • Beku? Labu dan pecan pai boleh dibekukan, walaupun mereka akan kehilangan integriti dalam tekstur – pengisian boleh memisahkan sedikit dan kerak akan menjadi basah. Balut dengan ketat dalam bungkus plastik dan kerajang atau tempat di dalam beg penyejuk beku. Pai ini boleh dibekukan sehingga dua bulan. Debu di dalam peti sejuk.

Pecah Double Classic Apple Pie

(Kredit imej: Nealey Dozier)

Pai Buah

  • Dinginkan? Pai ini boleh disimpan ditutup dengan bungkus plastik atau kerajang pada suhu bilik sehingga dua hari. Selepas itu, mereka boleh disimpan di dalam peti sejuk selama dua hari lagi.
  • Beku? Buah pai sebenarnya membeku dengan baik! Letakkannya di dalam penyejuk beku sehingga padu beku, kemudian bungkus bungkus plastik atau kerajang dan letakkan semula di dalam peti sejuk sehingga empat bulan. Cairkan pada suhu bilik selama satu jam dan kemudian panaskan semula pada 375 ° F sehingga hangat, yang perlu mengambil masa kira-kira 30 minit.