Berapa kali anda menghidangkan anggur atau ceri semasa menunggu di lorong beli-belah di kedai runcit? Maksud saya, ceri-ceri itu hanya memohon kepada anda untuk memasukkan satu ke dalam mulut anda (dan kemudian mengambil tembakan lompat jarak jauh, menyasarkan lubang di sampah tukang daging).

Tetapi sebelum anda menyedut segelintir buah di tengah-tengah Aisle 7 – dan kami tidak menghakimi anda – hanya berfikir tentang apa yang mungkin pada buah anggur dan ceri yang tidak dimakan.

Kumpulan Kerja Alam Sekitar telah mengeluarkan tahunan “Panduan Pembeli untuk Racun Makhluk Perosak dalam Menghasilkan,” dan sekarang ini semua yang kita boleh fikirkan. Panduan EWG diketuai oleh “Dirty Dozen” yang terkenal, buah-buahan dan sayur-sayuran yang didapati mengandungi sisa-sisa racun makhluk perosak dan, untuk tahun kedua berturut-turut, stroberi dinamakan paling kotor dari Kotor. Menurut EWG, satu pertiga daripada semua strawberi konvensional ia diuji mengandungi 10 atau lebih racun perosak.

11 entri lain dalam senarai adalah pesalah yang sama seperti tahun lepas, walaupun mereka berada dalam urutan yang sedikit berbeza.

  • Nectarines
  • Epal
  • Anggur
  • Peaches
  • Ceri
  • Pear
  • Tomato
  • Saderi
  • Kentang
  • Lada loceng manis

Sebaliknya, senarai “Clean Fifteen” kumpulan – makanan yang tidak mempunyai residu racun perosak, atau hanya jejaknya – termasuk alpukat, jagung manis, nanas, kubis, bawang, kacang manis beku, betik, asparagus, mangga, , kiwi, cantaloupe, kembang kol, dan brokoli.

EWG mendasarkan laporannya kepada Program Data Pestisida tahunan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USP), dan meskipun terdapat sedikit penemuan yang menggembirakan, USDA mengatakan bahawa “bekalan makanan AS adalah yang paling selamat di dunia,” dan 99% makanan yang diuji mempunyai tahap residu racun makhluk perosak yang jauh di bawah toleransi yang dianggap selamat oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar. Hampir kuartal penuh produk yang diuji (23%) tidak mempunyai sisa racun makhluk perosak sama sekali.

EWG mengatakan bahawa walaupun mencuci produk anda secara menyeluruh tidak boleh menghilangkan semua residu racun perosak, dan ia menggalakkan pengguna mempertimbangkan versi organik pesalah yang “paling kotor”.

Tetapi menghasilkan kumpulan sokongan pada asasnya Ambil kedua-dua senarai anda dan dapatkan boneka, EWG. “Berdasarkan senarai pembebasan senarai ‘hari libur kotor’ hari ini, kedua-dua laporan kerajaan [dari USDA dan EPA] adalah berita baik bagi pengguna dan menunjukkan bahawa perselisihan penulis ‘senarai’ mengenai residu dan hasil ‘kotor’ tidak berasas, tidak dapat diandalkan dan, sebenarnya, mungkin merosakkan usaha kesihatan masyarakat untuk meningkatkan diet rakyat Amerika, “kata Teresa Thorne, pengarah eksekutif Perikatan untuk Makanan dan Pertanian, dalam satu kenyataan.

Terlepas dari sisi mana anda berada, mungkin tidak memakan anggur itu sehingga anda memberi mereka cuci.