(Kredit imej: @ohowater)

Botol air plastik adalah pembaziran sumber dan merosakkan alam sekitar. Tetapi dengan penggunaan air botol semakin meningkat, kemampanan menjadi isu besar. Sekarang, permulaan pembungkusan yang mampan telah mewujudkan gumpalan air yang menghilangkan keperluan untuk plastik.

Makmal Skipping Rocks yang berpangkalan di London memperkenalkan inovasi mereka, yang dipanggil Ooho, pada tahun 2014, tetapi kini hanya akan menjadi virus. Konsepnya mudah: Air pakej dalam bahan biodegradasi berasaskan tumbuhan 100 peratus. Gelembung air pada dasarnya adalah sfera seperti jeli yang boleh dimakan dengan membran yang terbuat dari kalsium klorida dan alga coklat yang menyimpan air yang terkandung di dalamnya.

Ia dibuat menggunakan teknik yang dipanggil spherification, yang dicipta oleh Unilever pada tahun 1950-an dan menjadi popular oleh chef Sepanyol Ferran Adrià. Pada masa lalu, spherification telah digunakan untuk membuat kaviar palsu dan gelembung jus yang digunakan dalam teh gelembung.

Jawatan yang dikongsi oleh Ooho! (@oohowater) pada

“Ini kerja kejuruteraan juga untuk menjadikannya cukup tahan tetapi supaya anda tidak tercekik,” kata Rodrigo García González, pengasas Lab Skipping Rocks, kepada Reuters. “Kami juga berfungsi untuk membuat lapisan berganda, jadi anda boleh mengupasnya jika anda memilikinya di dalam poket anda, anda hanya boleh mengupas dan makan di dalamnya.”

Bagaimana orang memilih untuk menggunakan gelembung adalah pilihan mereka: mereka boleh menelan segala-galanya atau mengambil gigitan untuk menyedut air. Makan selongsong adalah pilihan, tetapi kerana ia boleh terbiodegradasi – ia hancur dalam empat hingga enam minggu – melupuskannya tidak merosakkan alam sekitar.

Pada masa Ooho “botol air” diperkenalkan, keputusan pengguna tidak jelas. “Tidak semua tindak balas positif,” kata González kepada majalah Smithsonian pada 2014. “Sesetengah orang mengatakan bahawa [botol] seperti implan payudara atau ubur-ubur.”

Tetapi banyak telah berubah sejak beberapa tahun yang lalu. Pengguna lebih terbuka untuk mencuba perkara baru – terutamanya dengan peningkatan video makanan virus – dan melibatkan diri dalam pengalaman makan malam baru. Selain itu, syarikat itu melihat bagaimana casing boleh digunakan untuk tembakan alkohol.

“Sudah tentu, orang melihat buih-buih bulat kecil ini dan mereka hanya berfikir ‘tembakan’. Jadi itu pasti sesuatu yang kita cari,” kata Lise Honsinger, COO / CFO Lab Skipping Rocks, kepada Reuters. “Kami telah mengepam alkohol, kami mahu menyempurnakannya, dan kemudian berharap ini akan menjadi Jägerbomb masa depan.”

Syarikat melampaui matlamat crowdfunding mereka sebanyak £ 400,000 dan berharap untuk menggunakan wang tersebut untuk mendapatkan mesin baru yang dapat menghasilkan seratus ribu Oohos per hari. Produk ini akan tersedia di pasaran terpilih pada musim panas ini.