Setiap keluarga mempunyai adat istiadat Kesyukuran mereka sendiri, tetapi ada satu tradisi yang menyatukan kita semua: berdiri sejajar dengan keselamatan lapangan terbang. TSA adalah sebahagian daripada percutian sebagai labu labu. Ia cantik, dengan cara. Amerika mungkin lebih banyak dibahagikan daripada sebelumnya, tetapi kita semua mesti berdiri bersama-sama, selama-lamanya, memegang beg plastik bersaiz kuartet.

Dalam perayaan tradisi besar Amerika ini, kami bercakap dengan jurucakap TSA, Lisa Farbstein untuk mendapatkan jawapan kepada soalan perjalanan Thanksgiving kami yang paling mendesak. Adakah pai labu mengisi kiraan sebagai gel? Bolehkah anda BYOSP (membawa kentang manis anda sendiri)? Dan apa yang berlaku jika anda memberikan ejen TSA kepada anda?

Makanan dan Produk Berkaitan Makanan Yang Diluluskan oleh TSA

Marilah kita mulakan dengan berita baik.

 • Pai. “Anda pasti boleh terbang dengan pai,” kata Farbstein. Adalah mungkin karya labu anda memerlukan pemeriksaan khas – seorang pegawai TSA mungkin menghirup sekeliling bekas untuk memeriksa jejak bahan letupan, dia menerangkan – tetapi dengan asumsi pai anda hanya meletup dalam rasa, anda baik untuk pergi. (Kek juga sejuk, tambah Farbstein.)
 • Stuffing. Satu lagi pergi – selagi ia lebih kukuh daripada gel. “Inilah hujungnya,” kata Farbstein. “Jika anda boleh menyemburkannya, menyebarkannya, menumpahkannya, mengepamnya, atau tuangkannya, ia tidak boleh melalui pusat pemeriksaan.” Oleh kerana tidak ada perkara-perkara ini yang benar tentang pemadatan yang disediakan, anda harus jelas.
 • Turki. Ya, betul anda boleh membawa seekor ayam belanda di atas kapal terbang. (Di mana anda akan menyimpan ayam belanda? Itulah masalah anda, atau masalah kerepotan anda.) Sejauh yang TSA bimbang, walaupun, ayam belanda – ironinya – baik untuk terbang.
 • Pek ais. Tetapi bagaimana jika anda mahu menyimpan ayam belanda anda sejuk? Tiada masalah. Menurut Farbstein, pek ais benar-benar dibenarkan – selagi mereka beku pepejal. “Jika ia setengah cair,” dia memberi amaran, “ia tidak akan berlaku.” Jadi, jika anda merancang perjalanan dengan pek ais, pastikan anda menyimpannya di dalam peti sejuk sehingga kedua yang terakhir. Jika kita telah belajar apa-apa sejak beberapa tahun, ia adalah garis yang panjang.
 • Botol mini minuman keras. Bolehkah anda membawa mereka melalui keselamatan lapangan terbang? Ya. “Selama 3.4 ounces atau lebih kecil, dan selagi ia dapat masuk ke dalam beg 3-1-1, itu saja,” kata Farbstein.

Bar sisi

Bolehkah anda minum minis itu di atas kapal terbang? Itu di luar wilayah TSA, katanya. Peraturan federal tidak menyarankan, walaupun. Dari kod 14 CFR 121.575 Indeks Faedah Kabin FAA Kabinet: “Tiada orang boleh meminum apa-apa minuman beralkohol di dalam pesawat kecuali pemegang sijil mengendalikan pesawat itu telah menyampaikan minuman kepadanya.” Maaf.

Makanan dan Produk Berkaitan Makanan Yang Tidak Diluluskan oleh TSA

Dan sekarang untuk beberapa kekecewaan.

 • Kentang lenyek. Tupperware anda kentang tumbuk sedih akan dirampas di sekuriti, walaupun jika anda terdesak untuk bepergian dengan orang dewasa yang bersedia, anda dialu-alukan untuk memasukkannya ke dalam beg diperiksa anda. Sebagai alternatif, Farbstein berkata, anda dialu-alukan untuk terbang dengan kentang mentah, walaupun ini menyerang saya secara peribadi sebagai tidak wajar untuk sebab-sebab lain.
 • Sos kranberi. Tidak pasti, tidak mengejutkan.
 • Gravy. Tidak. “Perkara terbaik untuk melakukan kuah adalah memasukkannya ke dalam balang dan balut dengan baik dan letakkan di dalam beg diperiksa anda,” kata Farbstein.
 • Salad berpakaian. Sama seperti kuah; letakkan dalam beg diperiksa anda. “Tetapi bagaimana jika anda membahagikannya dan memasukkannya ke dalam sekumpulan 3,4 auns kontena?” Saya ingin tahu. Itu akan baik-baik saja, Farbstein memberitahu saya, walaupun dia terdengar ragu-ragu tentang rancangan ini. “Hanya ada satu daripada beg bersaiz kuartil bagi setiap orang,” katanya.
 • Jam, jeli, dan sirap maple. Tidak, tidak, dan tidak. Semua ini membuat hadiah hebat, dan oleh itu, Farbstein mengesyorkan anda menghantar mereka terlebih dahulu, kerana anda tidak boleh membawa mereka dalam pembawa. Juga, mereka berat.
 • Ukiran pisau. Dalam sentuhan yang mengejutkan kepada sesiapa pun, anda tidak boleh membawa pisau ukiran melalui keselamatan, walaupun Farbstein meyakinkan saya bahawa orang telah mencuba. Ini juga berlaku untuk pisau elektrik. “Apa-apa dengan pisau, letakkan di dalam beg diperiksa anda,” katanya.

Dan masa kebenaran: Jika anda merasa kasihan kepada ejen TSA anda kerana mereka sedang mengerjakan Hari Kesyukuran, masa perjalanan yang paling sibuk tahun ini, bolehkah anda menawarkan mereka sekeping pai, dan adakah mereka dibenarkan untuk menerimanya? “Mereka tidak boleh, mereka tidak akan berisiko kehilangan kerja mereka,” kata Farbstein. Kadang-kadang, sangat sukar untuk menjadi baik di dunia ini.