Kilang basil yang telah berkembang di atas tingkap saya sejak Julai akhirnya mengakibatkan kekalahan dan memberi kita makan makanan musim panas yang terakhir. Selamat tinggal, kemangi manis! Bungkusan kelopak kerang, rosemary, dan herba segar yang lain boleh dibelanjakan, sehingga sepanjang musim sejuk, saya mendapati diri saya lebih bergantung pada tumbuhan kering saya. Dengan sedikit pemikiran strategik, kami menarik setiap sedikit rasa dari herba kering dan menyimpan herba segar untuk ketika mereka benar-benar akan menghitung.

Bila Menggunakan Herba kering

Herba kering cenderung untuk melakukan yang terbaik jika mereka ditambah semasa memasak supaya rasa mereka mempunyai masa untuk menanam seluruh hidangan – menambah mereka terlambat dalam permainan dan mereka hanya rasa berdebu. Jika saya melakukan sup atau braise, saya akan kacau di dalam herba kering sebelum menambah cecair dan kemudian biarkan segala-galanya panas. Ia juga membantu sejumlah besar untuk bekerja dengan herba kering berkualiti tinggi. Sekiranya anda membuka balang dan tidak dapat mencium aroma herba itu, sudah tiba masanya untuk menggantikannya!

Semua ini berkata, beberapa herba lebih baik daripada yang lain apabila dikeringkan. Herba Woody seperti oregano, thyme, dan rosemary semuanya cenderung kering dengan baik dan mengekalkan rasa mereka, tetapi saya mendapati bahawa kemangi, chives, dan lain-lain herba lembut dan lembut cenderung kehilangan banyak apa yang membuat mereka baik sekali kering. Untuk ini, saya lebih suka membeli dan menggunakannya apabila segar dan bukannya menenangkan rasa yang biasa-biasa saja.

Bila Menggunakan Herba Segar

Apabila kami menggunakan herba segar musim sejuk pada musim sejuk, kami mahu membuatnya dikira. Mereka terbaik apabila digunakan pada akhirnya memasak, untuk menyelesaikan hidangan – seperti menambah thyme sebelum sup dilakukan atau menyiramkan reben basil di bahagian atas pizza. Dengan cara ini rasa masih segar dan cerah apabila saya mula berkhidmat. Saya juga suka menggunakan herba segar dalam sos, salad salad, dan hidangan cepat lain kerana herba kering tidak mempunyai masa yang cukup untuk benar-benar menanam jenis hidangan ini.

Saya juga pasti musim bunga untuk herba segar ketika saya membuat hidangan khas, seperti pemakan Thanksgiving dengan bijak segar atau bakso rosemary untuk potluck percutian. Ini adalah perayaan-perayaan, dan rasa cerah dan segar dari herba segar dalam hidangan adalah sebahagian daripada apa yang membuat perhimpunan itu berasa istimewa dan tidak dapat dilupakan.

Menggantikan Herba Segar dan Kering

Jika anda membuat resipi yang memerlukan segar dan anda ingin menggunakan kering – atau sebaliknya – ia tidak ada masalah. Herba kering mempunyai rasa pekat yang boleh menimbulkan kepahitan, jadi gunakan kurang daripada yang anda akan segar. Dan sebaliknya, herba segar cenderung mempunyai rasa yang lebih halus daripada kering, jadi saya cenderung menggunakan lebih banyak lagi.

Peraturan umum saya ialah menggunakan 1 1/2 kali jumlah segar seperti yang saya keringkan. Berarti jika resipi itu memanggil 1 sudu teh thyme kering, saya akan mulakan dengan 1 1/2 sudu teh segar. Ingat, anda sentiasa boleh menambah lebih banyak, tetapi anda tidak boleh membawanya pergi apabila ia berada di sana!

Menggunakan Kedua-dua Herba Segar dan Kering

Selalunya, saya menggunakan herba kering dan herba segar dalam kombinasi. Rempah-rempah kering menanam hidangan semasa memasak dan kemudian taburkan herba segar pada akhirnya menuai rasa.

Bagaimana dengan awak? Bilakah anda menggunakan herba kering dan apabila anda menggunakannya segar?

Siaran ini telah dikemas kini. Originally diterbitkan pada 1 Disember 2010.