Pembuat bir tertua di Amerika, D.G. Yuengling & Son Inc., mengumumkan rancangan untuk memperluaskan minggu ini. Adakah anda biasa dengan bir yang dicari ini?

Ingat bir pertama yang anda pelajari untuk memesan di bar? Anda tahu, pilihan anda ketika anda terlalu muda untuk mengetahui banyak tentang bir kecuali bahawa anda gembira untuk mendapatkannya? Yuengling (diucapkan ying-ling) adalah saya. Ia kedengaran lebih sejuk daripada Bud atau Miller dan merasai lebih baik juga. Di dalam dan sekitar Syracuse, NY, semasa saya berada di kolej, strategi ini sangat hebat. Walau bagaimanapun, apabila saya cuba meletakkan pesanan standard saya di bar kampung saya di Michigan, saya terkejut. Tiada siapa yang mendengarnya!

Pada masa ini, Yuengling hanya ditawarkan di negeri-negeri berikut: Pennsylvania, New Jersey, New York, Delaware, Maryland, Washington D.C., Virginia, West Virginia, Tennessee, Carolina Utara, Carolina Selatan, Georgia, Florida, dan Alabama. Pengedaran terhad adalah salah satu faktor yang telah mengekalkan pembancuh bir yang berusia 181 tahun ini terhadap pengedar Amerika yang lebih besar, menurut profil Wall Street Journal minggu ini. Berlokasi di Pennsylvania, Yeungling telah mengumumkan rancangan untuk membeli bekas kilang bir Coors di Memphis, TN, yang akan memperluas pengedaran ke wilayah sebelumnya yang belum dipetakan. Syarikat itu kini mempunyai dua kilang bir, satu terletak di Pottsville, PA dan satu lagi di Tampa, FL.

Yeungling terkenal dengan masakan tradisional dan bir hitam. Seperti kebanyakan pembuat bir lain, mereka juga menolak bir ringan baru dengan mengurangkan kalori. Walaupun saya dimanjakan sekarang tinggal di New York dan mempunyai Yuengling di pelupusan saya, saya ingin mereka berkembang ke Michigan supaya saya boleh memerintahkannya apabila saya melawat juga. Saya juga berharap mereka memperluaskan pengedaran ke Ohio, jika hanya untuk memberi manfaat kepada lelaki yang begitu ghairah tentang idea bahawa dia membuat laman web yang dipanggil BringYuenglingToOhio.com. Jadikan ia berlaku, Yeungling!

Adakah anda berharap untuk pengembangan Yeungling?

Baca Lagi: Yuengling Beer Berpikir Besar, Bergerak Secara Mesti di The Wall Street Journal

Berkaitan: Panduan Pantas dan Kotor untuk Gaya Bir Amerika

(Imej: Pengguna Flickr merfam yang dilesenkan untuk digunakan di bawah Creative Commons)