Rachel, salah seorang daripada pembaca kami, telah masuk ke dalam baking dan berharap untuk membantu dengan salah satu resipi beliau:

Hai, Kitchn! Baru-baru ini saya telah cuba untuk memasak lebih banyak di rumah, dan saya juga membuat percubaan pertama saya pada baking dari awal. Hari ini adalah permulaan mudah – muffin pisang. Resipi yang saya gunakan adalah seperti berikut…

Banana Muffins

Campurkan:
3 pisang tumbuk
1 telur dipukul
3/4 c. gula

Kemudian tambahkan:
1 sd baking baking soda
1 sudu serbuk penaik
Garam 1/2 sudu kecil
1 1/2 c. tepung
(Saya juga menambah beberapa krim masam dan sampah vanila.)

kemudian bakar 20 min pada suhu 375 °

Mufin saya terasa lezat, walaupun mereka pastinya lebih dari konsistensi roti pisang daripada muffin cake-y yang saya harapkan. Apa perubahan yang boleh saya buat untuk resipi ini untuk mendapatkan muffin yang lebih lembap?

Terima kasih!

Ini soalan yang sangat menarik, Rachel! Dan yang rumit, juga, memandangkan mengubah resipi penaik masuk ke dalam beberapa kimia dapur. Kami suka bermain-main dengan resipi sehingga mereka seperti kami suka mereka, dan kami teruja untuk memberikan yang satu ini.

Berikut adalah apa yang kita anggap dari e-mel anda: Perasa muffin ini adalah baik, tetapi konsistensi itu padat, lembab, dan sangat lembut. Kami berfikir bahawa anda mahu muffin sedikit kering dengan remah yang lebih ringan.

Pertama sekali, cubalah memotong semula bahan pembesaran. Untuk setiap cawan tepung, anda hanya perlu 1 sudu teh serbuk penaik atau 1/4 sudu teh baking soda. Terlalu banyak pembesaran sebenarnya menghasilkan tekstur yang lebih padat kerana kek meningkat dan kemudian runtuh kembali ke dirinya sendiri apabila gas melarikan diri.

Untuk resipi ini, kami akan mengesyorkan menggunakan 1/2 sudu teh serbuk penaik dan 1/4 sudu teh baking soda. Sekiranya anda ingin rasa muffin yang sedikit lebih masam dalam mufin anda, anda juga boleh melangkau baking soda sama sekali dan hanya menggunakan 1 1/2 sendok teh serbuk penaik. (Sebab mengapa sesetengah resipi menggunakan kedua-dua serbuk dan soda adalah kerana soda meneutralkan keasidan apabila resipi mengandungi banyak bahan-bahan berasid, seperti krim masam anda.)

Dengan cara ini, tegang kira-kira 1/2 cawan krim masam untuk mengekalkan kadar cecair seimbang. Anda boleh menambah sedikit lagi jika adunan kelihatannya sangat tebal dan kering.

Seterusnya, cuba tambah sedikit lemak. Anda tidak perlu banyak – mungkin 2-3 sudu mentega – tetapi ini akan membantu menjadikan muffin lebih ringan. Mentega membantu memegang buih-buih udara kecil yang berkembang sementara muffin berada di dalam ketuhar dan menghasilkan tekstur yang lapang.

Akhirnya, anda boleh bermain-main dengan cara anda menggabungkan bahan-bahan tersebut. Yang menghairankan, ini boleh membuat perbezaan besar dalam tekstur terakhir!

Sekiranya anda akhirnya menambahkan lemak, pastikan ia berada pada suhu bilik dan kemudian gunakan pengadun tangan untuk menyemai sedikit. Masukkan gula dan krim bersama sehingga campurannya berwarna terang dan lembut – seperti pembekuan! Seterusnya, masukkan telur ke dalam campuran mentega / gula. Akhirnya, tambahkan pisang tumbuk, krim masam, dan vanila.

Dalam mangkuk yang berasingan, gabungkan tepung, baking soda, serbuk penaik, dan garam. Tambah ini kepada cecair sedikit pada satu masa sehingga kedua-duanya hampir tidak digabungkan dan anda tidak lagi melihat tepung. Ini harus membentuk adunan berkerut. Jika ia masih sangat cair, cuba tambah satu lagi cawan tepung 1/4.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengadun, hanya lakukan yang terbaik dengan tangan anda. Tekstur akan menjadi agak lebih padat daripada jika anda mempunyai pengadun, tetapi masih perlu berbulu daripada sebelumnya.

Rachel, sila maklumkan kepada kami apa yang anda buat dan bagaimana muffin anda berubah! Nasib baik dengan baking anda!

Adakah sesiapa pun mempunyai cadangan lain untuk Rachel cuba?

• Kami merujuk kepada kedua-duanya Bakewise oleh Shirley O. Corriher dan Mengenai Makanan dan Memasak oleh Harold McGee dalam penyelidikan kami untuk jawatan ini.

Berkaitan: Makmal Baking: Kenapa Kek Kue Kita Terjun Rata?

(Gambar ihsan Rachel)