Makan sepotong spageti (atau mana-mana mi panjang lain untuk perkara itu) dengan walaupun sekumpulan maruah kadang-kadang boleh merasa tidak mungkin. Contoh: kapan kali terakhir anda mengarahkan spageti pada tarikh pertama? Yang mengatakan, manusia telah menggambarkan satu atau dua perkara selama beberapa milenium yang lalu ketika memakan makanan kegemaran ini, terutama dengan bantuan sumpit atau sepupu Barat mereka, garpu.

Apabila makan spaghetti dengan garpu, kebanyakan orang berputar beberapa helai di sekitar garpu garpu, berlabuh garpu di tepi (atau bawah) plat. Untuk sementara waktu di sana, ia menjadi popular di Amerika untuk memutarkan garpu pada sudu, tetapi saya belum melihat begitu banyak kebelakangan ini. Pilihan terakhir ialah memotong pasta menjadi kepingan yang lebih kecil dengan garpu dan pisau dan sudu itu menggunakan garpu, tetapi kaedah itu kebanyakannya digunakan untuk kanak-kanak.

Dengan penyepit, ia hanya menangkap beberapa helai pasta dengan penyepit dan membawanya ke mulut anda, biasanya disertai slurp yang memuaskan. Sudah tentu, banyak bergantung kepada budaya sebagai klip di atas dari Tampopo menggambarkan, bukan sahaja untuk penggunaan penyepit tetapi juga untuk pilihan untuk slurp juga. Sesetengah orang yang saya kenal menggunakan kaedah apa saja yang sesuai dengan budaya hidangan: memotong mi Asia dari penyepit dan pasta twirling pada garpu. Orang lain menggunakan kaedah pilihan mereka tidak kira apa yang mereka makan, yang boleh menyebabkan spageti atau slirling mi Asia.

Apakah nasihat anda untuk menangani plat yang penuh dengan mi sahaja atau dalam syarikat orang lain?

Berkaitan: Slurping Ramen: Adegan Jadual Tak Dijangka Di Seluruh Dunia

(Imej: Tampopo)