(Kredit imej: Jayme Henderson)

Burgundy Merah adalah sinonim dengan Pinot Noir, namun tiada rantau lain menimbulkan kekeliruan kepada peminum pemula, sambil memberikan daya tarikan begitu banyak untuk para pecinta wain. Apa yang mereka tahu bahawa anda tidak? Dan bagaimanakah rantau yang berkisar terutamanya satu anggur merah kelihatan begitu menakutkan?

Beberapa minggu lalu, saya memecah gaya Burgundy putih (Chardonnay). Kini mari kita temukan mengapa begitu banyak pencinta wain menganggap merah di rantau ini menjadi wain yang paling menarik dan menarik di dunia.

Kebun-kebun anggur batu atau “penutupan” Burgundy adalah ciri penting dalam landskap dramatik ini.

(Kredit imej: Jayme Henderson)

Apa itu Burgundy?

Burgundy adalah rantau di Perancis, yang terletak di bahagian tengah negara. Dua buah anggur ditanam di sepanjang bukit-bukau yang kaya batu kapur, Burgundy: Pinot Noir dan Chardonnay, sering disebut “Burgundy merah” atau “Burgundy putih”.

(Kredit imej: Jayme Henderson)

Musim sejuk, iklim bina Burgundy boleh membawa kepada drastik variasi vintaj, jadi mengapa mempunyai penanam anggur dan pembuat wain malah peduli untuk menanam anggur di sini? Dalam vintaj yang baik atau dengan pengurusan yang berhati-hati, Pinot Noir dan Chardonnay yang berkembang dalam bidang geologi dan geografi yang unik di rantau ini sangat menarik dan menarik bahawa ramai orang bersedia mengambil risiko.

Apa Pinot Noir dari Burgundy Taste Like?

  • Di Mata – Pinot Noir, sejenis anggur berkulit nipis secara semulajadi, umumnya berwarna pucat, tetapi ia sering lebih ringan dalam intensiti apabila dari Burgundy.
  • Di Hidung – Senarai aroma yang berkaitan dengan Burgundy merah adalah panjang dan bervariasi: truffle, ceri hitam, daun basah, kulit, daging sembuh, licorice, lada dan rempah-rempah eksotik, untuk menamakan beberapa!
  • Pada Palate – Lean dalam tekstur dan bahan letupan dalam rasa, wain ini kering, dengan keasidan yang rapuh, produk penanaman dalam tanah kapur dan berkembang dalam iklim yang sejuk.

Penglihatan yang lazim di dalam gudang wain Burgundy: botol yang diliputi habuk Pinot Noir yang patut dipenuhi.

(Kredit imej: Jayme Henderson)

Mengapa Label Tidak Suka Pinot Noir?

Seperti yang saya katakan di atas, Burgundy terutama ditujukan kepada dua buah anggur utama, jadi mengapa begitu sukar untuk memahami label wain rantau ini?

Tidak seperti kebanyakan label wain di Amerika Syarikat, yang menyerlahkan pelbagai anggur atau jenama, tumpuan di Burgundy (dan semua Perancis, benar-benar) berada di rantau dan juga kualiti.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba lebih mendalam ke dalam pelbagai rantau dan kualiti di Burgundy, lawati Burgundy Wines; laman web ini adalah rujukan yang sangat baik.

→ Baca lebih lanjut: Cara menguraikan label wain Perancis

Grand Cru Vineyard bersejarah, Clos de Vougeot, adalah bukti Kod Napoleon. Kebun seluas 125 hektar dibahagi di antara 80 pemilik, beberapa di antaranya sendiri hanya beberapa baris individu!

(Kredit imej: Jayme Henderson)

Apa yang Deal dengan kotoran?

Selain Lembah Mosel Jerman, di mana pun di dunia adalah konsep terroir lebih penting. Apa itu terroir? Terroir adalah perkataan Perancis yang jelas yang merangkumi kesan matahari, ketinggian, tanah, cerun kebun anggur, dan iklim, serta tangan winemaker. Ini adalah jumlah kesemuanya yang mencipta wain dan mustahil untuk menghasilkan semula di tempat lain.

Sekarang anda dapat memahami mengapa tanah dan konsep tempat sangat penting dalam Burgundy. Terdapat banyak cerita pemilik kebun anggur yang mengangkut tanah kembali ke puncak kebun anggur mereka selepas hujan lebat. Kebun-kebun anggur Grand Cru sangat dihargai oleh kebudayaan bahawa banyak kampung telah benar-benar menggunakan nama kebun-kebun anggur terkenal ini untuk nama bandar mereka sebagai tanda prestij (contohnya, Vosne-Romanée atau Gevrey-Chambertin).

Memasang Burgundy Merah dengan Resipi dari Kitchn

  • Payudara Bebek dengan Pomegranate-Citrus Glaze
  • Weeknight Coq au Vin
  • Mustard Glazed Salmon
  • Risotto Cendawan Baked dengan Bawang Caramelized
  • Comté, Olive, dan Arugula Cheese Cheese

Hanya di selatan Burgundy terletak di rantau Beaujolais. Saya melawat Moulin á Vent, terkenal dengan kincir angin dan “Cru Beaujolais.” Tidak boleh dilewatkan adalah Gamay Château Portier yang patut diberi perhatian.

(Kredit imej: Jayme Henderson)

Burgundy’s Other Red, Gamay

Apabila kebanyakan kita berfikir tentang Burgundy merah, Pinot Noir adalah anggur pertama yang datang ke fikiran. Kebanyakan kita mengaitkan anggur Gamay dengan Beaujolais, tetapi adakah anda tahu itu Gamay juga ditanam secara meluas di bahagian selatan Burgundy, terutama di rantau Mâconnais?

Gamay paling sering dikaitkan dengan Beaujolais Nouveau, yang sangat segar dan buah-buahan, wain bermusim, sering dinikmati sekitar Thanksgiving. Anggur ini juga boleh dihasilkan dengan cara yang lebih serius, di mana ia sangat menyukai Pinot Noir. Ia adalah cahaya dalam keamatan warna, ringan, dan menunjukkan nota cerah, buah-buahan merah, cendawan, rempah-rempah, dengan keasidan yang cerah.