Selepas saya menyentuh roti cepat kayu manisnya, seorang ibu kawan menyampaikan resipi saya – hanya satu halaman yang disalin dari akhbar – dan memberitahu saya, “Saya memberikan anda resep rahsia. Gunakan separuh jumlah kayu manis.” Ini membuatkan saya menyedari bahawa saya tidak mempunyai apa-apa resipi rahsia, tiada apa yang saya aktif menahan untuk menyimpan lombong hidangan sahaja. Adakah kesalahan Internet? Jurang generasi?

Pada usia blog makanan, kadangkala terasa seperti separuh masa orang memasak untuk mengambil gambar hidangan siap mereka dan berkongsi resipi dalam talian. Sebaliknya, tukang masak dalam generasi yang lalu, sering memegang kembali bahan utama atau resipi keseluruhan untuk hidangan yang paling popular. Ibu tiri saya, yang dari Thailand, mempunyai puluhan resep rahsia keluarga yang dia telah berjanji untuk mengajar saya suatu hari nanti, jadi mereka tidak akan hilang. Dalam pada itu, dia enggan menuliskannya kepada sesiapa yang bertanya.

Saya tidak boleh bayangkan berkata, “Maaf, itu rahsia” kepada seseorang yang suka hidangan yang saya buat dan mahu resipi itu. “Oh, saya akan menghantar link” adalah respons yang lebih baik. Adakah anda merasakan cara yang sama? Atau ada resipi khas yang anda tidak mahu berkongsi dengan sesiapa sahaja?

Berkaitan: Apa Resipi Telah Paling Menyukai Keluarga & Kawan anda?

(Imej: ahli Flickr JacobEnos berlesen di bawah Creative Commons)