“Apabila kita makan bersama-sama, apabila kita berbuat demikian dengan sengaja, hidup adalah lebih baik, tidak kira keadaan anda. Sama ada masa yang sedih atau sukar, sama ada hari biasa, atau sama ada masa perayaan, kehidupan kita diperkaya apabila kita berkongsi makanan bersama dan itulah makanan di dalam buku ini. ” – Thomas Keller

Saya telah makan dengan baik di restoran Ad Hoc ‘harian’ Thomas Keller di Yountville, CA, jadi saya sangat menantikan buku ini. Saya dengan serta-merta diberi ganjaran pada halaman dua dengan resipi pertama. Buku itu diilhamkan oleh ayah Encik Keller dan hidangan terakhir yang dimasaknya untuknya sebelum dia meninggal dunia. Daripada resipi individu, resipi dan senarai ramuan adalah untuk keseluruhan hidangan: ayam barbeku dengan kentang tumbuk dan sayur-sayuran kolar, dan kekacang strawberi untuk padang pasir. Cara resipi menjadi cerita dan cerita menjadi penghormatan kepada ayahnya sangat menyentuh dan menetapkan nada untuk buku masak yang jujur ​​dan lurus ini.

Tajuk & Penerbit: Ad Hoc di Rumah, oleh Thomas Keller dengan Dave Cruz dan bersama dengan Susie Heller, Michael Ruhlman dan Amy Vogler. Diterbitkan oleh Artisan, 2009.

Tanggapan pertama: Buku besar yang kukuh, kukuh, buku ini sesuai dengan tajuk lain Keller (The Cookbook Laundry Perancis, Bouchon, dan lain-lain). Pada 368 muka surat dan 250 gambar ia adalah murah hati, subur dan cukup segenggam.

Bilangan resipi: Lebih dari 250

Sudut: Thomas Keller, mungkin tukang masak yang paling terkenal dan terkenal hari ini, mengambil masakan klasik yang dimasak dan mereka semua di sini: burger, mac ‘n’ keju, ayam goreng, coleslaw, puding roti. Tetapi tidak mendapat gambaran bahawa Encik Keller telah meninggalkan akar masakan gereja tingginya sepenuhnya. Sebagai contoh, resipi sup sayur-sayuran (Spring Vegetable Garbure.) Selain memetik Escoffier, dia meminta kulit daging babi (atau kertas kertas) untuk berpeluh sayuran yang kemudian dibuang selepas mereka melakukan tugas mereka dengan merasakan stok ayam. Sayur-sayuran yang sebenar untuk sup adalah rebus satu demi satu dan ditambah pada akhirnya. Itu bukan bagaimana ibuku melakukannya! Walau bagaimanapun, nada keseluruhan disimpan dengan santai dengan gambar rajah papan tulis dan gambar-gambar Encik Keller memakai selimut denim yang sederhana dan bertindak sedikit bodoh.

Perkara lain: Banyak daripada asas-asas yang dibincangkan di sini seperti bagaimana membuat salad berpakaian yang baik, goreng ayam, membina salad, membuat kursus keju, dan cub ais krim buatan sendiri. Tersebar di seluruh buku ini adalah tip dan teknik yang ditandai oleh bola lampu kecil serta halaman keseluruhan mengenai topik seperti penggunaan lemak, penggorengan yang mendalam, dan pentingnya berehat selepas memasak. Seksyen kegemaran saya dipanggil Lifesavers yang semuanya mengenai stok pantry dengan peruntukan buatan sendiri seperti Rainier Cherries dengan Rum dan Vanilla, Herbal Roasted Roasted, Apricot-Currant Compote, Artichoke Tapenade, Pickled Baby Leeks, dan Green Grapes dengan Green Curry. Saya sangat gembira menghabiskan sepanjang hayat saya dalam pantri semacam itu!

Kekuatan: Sebenarnya agak banyak saya akan memasak di dalam buku ini. Ia menawarkan asas, nasihat praktikal mengenai perkara-perkara asas seperti stok, salad dressings, pemotongan daging. Resipi adalah sangat baik dan boleh dipercayai. Saya harus mengatakan bahawa saya berharap buku itu sendiri tidak begitu besar. Secara jujur, saya tidak boleh membawanya ke dapur kerana sekali dibuka, ia mengambil kebanyakan ruang balas saya yang ada. Jadi saya sama ada perlu menyalin resipi atau berjalan ke buku yang terletak di atas kerusi di luar pintu dapur. (OK, saya mempunyai dapur yang sangat kecil.)

Resipi untuk sekarang: Linzer Cookies, Kek Grapefruit, Bar Lemon dengan Meringue, Friters Apple, Crackers Sup, Bawang Merah-Cranberry Marmalade, Glazed Sweet Potatoes, Puding Roti Leek, Radishes Butterish Braised, Kohlrabi, dan Brussels Sprouts, Sup Chicken dengan Dumplings, Fig-Stuffed Pork Loin, Blowtorch Prime Rib Roast.

Disyorkan? Ya, dan inilah sebabnya. Bila Gourmet dilipat, saya sangat kecewa kerana saya merancang untuk memberi langganan kepada keponakan usia kolej saya yang baru saja mendirikan dapur sendiri. saya tahu Gourmet akan berada di atas kepala mereka dan bahawa buku masakan pemula akan menjadi lebih praktikal. Tetapi saya tidak mahu hanya memberi mereka resipi, saya mahu memberi inspirasi kepada mereka. Saya mahu menanam benih dan membuka cakrawala mereka dengan citarasa dan pengalaman baru. Ad Hoc di Rumah mungkin saya jatuh pada Krismas ini kerana walaupun ia adalah mesra dan mudah didekati kerana semua orang berkata, ia juga menawarkan sesuatu yang lebih: permintaan untuk mencapai sedikit lebih tinggi, menghormati dan menghadiri perincian, dan sebaik-baiknya, untuk meneroka dan pengalaman alam yang sangat memuaskan memasak, makan dan berkongsi meja dengan rakan-rakan. Apa hadiah boleh lebih besar daripada itu?

• Beli buku itu, sekarang mencuri pada 55%: Ad Hoc di Rumah oleh Thomas Keller, $ 22.75 (Amazon)

Lebih Ulasan Buku 2009
• Bean pusaka oleh Steve Sando dari Rancho Gordo
• The River Cottage Meat Book oleh Hugh Fearnley-Whittingstall
• Rahsia dari Dapur Tuscan Saya oleh Judy Witts Francini